Ege'de tansiyonu düşüren adımlar

Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin müspet gündemle geliştirilmesine yönelik olarak karşılıklı önemli adımlar atıldı. Yunanistan, her yıl düzenlediği Kataigis Tatbikatı'nın yerine ufak çaplı bir eğitim yaparken, TSK (Türk Silahlı Kuvvetleri) da Denizkurdu Tatbikatı'nın yerine taktik eğitimler yapacak.

GÜNDEM 29.05.2023, 18:17
Ege'de tansiyonu düşüren adımlar

Ülkemizdeki 6 Şubat 2023 depremleri ile Yunanistan'daki tren kazasının akabinde iki ülke ilişkilerinde başlayan müspet havanın geliştirilmesine yönelik olarak faaliyetler sürüyor. 

MSB (Milli Savunma Bakanlığı) kaynaklarından edinilen bilgi doğrultusunda, Yunanistan tarafından her sene bütün Ege Denizi'ni kapsayacak bir şekilde mayıs-haziran döneminde yapılan Kataigis Tatbikatı yerine bu sene eğitim standartlarını idame etmeye yönelik ufak çaplı çalışmalar yerine getirildi.

Bu durum üzerine MSB de Deniz Kuvvetleri Komutanlığının planlı çalışmalarında düzenlemeye gitti.

Her yıl haziran ayının ilk haftasında denizaltılar, su üstü gemileri, insansız ve insanlı hava araçları dahil 200'ü aşkın unsurla binlerce personelin iştirak ettiği Denizkurdu Tatbikatı yerine mütekabiliyet ilkeleri ve uluslararası ilişkiler doğrultusunda taktik eğitimler yapılacak.



Tansiyonu düşüren adımlar

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, son zamanlarda iki ülke arasındaki ilişkilerde meydana gelen gelişmelere yönelik olarak gerçekleştirdiği değerlendirmelerde, ülkemizin hiçbir komşusuna karşı saldırgan bir tutum içinde olmadığını kaydederek, "İyi komşuluk ilişkileri, uluslararası hukuk kapsamında, diyalog ve barışçıl yöntem ve yollarla problemlerin çözülmesinden tarafız. Ege Denizi bir dostluk denizi olsun, zenginlikleri adil bir şekilde her iki tarafın insanları paylaşsın, güven içinde, müreffeh, mutlu bir şekilde yaşasınlar diyoruz. Yunanistan ile Türkiye arasında turizm döneminde tatbikatların gerçekleştirilmemesine yönelik moratoryum mevcut. Bunu genişletmeye hazır durumdayız." ifadelerini kullanmıştı. 

Diğer taraftan, Yunanistan Savunma Bakanı Nikolaos Panagiotopoulos 'yüzyılın felaketi' olarak adlandırılan 6 Şubat 2023 depremlerinin akabinde Hulusi Akar'ın daveti üzerine geçtiğimiz ayın başında Hatay'ı ziyarette bulunmuş, iki bakanın afet bölgesindeki görüşmesinin akabinde, Yunanistan ile Türkiye arasında iyi komşuluk ilişkilerine dayalı gündemin daha da geliştirilmesi hususunda mutabık kalındığı bildirilmişti.

Yorumlar (0)