Borsa sert yükseldi

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, yüzde 4,10 oranında değerlenerek 29 Mayıs'ı 4.768,56 puanla tamamladı.

EKONOMİ 29.05.2023, 18:40 30.05.2023, 08:58
Borsa sert yükseldi

BIST 100 endeksi, evvelki kapanışa nazaran 187,88 puan artarken, işlem hacmi toplamı 70,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Holding endeksi yüzde 3,98, bankacılık endeksi ise yüzde 2,13 oranında değerlendi. Bütün sektör endeksleri yükselirken, en fazla kazandıran yüzde 6,18'le toprak, taş oldu.



ABD'de borç limiti krizi

Ekonomistler, global pay piyasalarında, ABD'deki borç limiti krizine dair prensip anlaşmasına varıldığına yönelik olarak yapılan açıklamalara rağmen piyasalarda yön arayışının devam ettiğini kaydederek, cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerine ek olarak yoğun veri gündemi ve Fed'in (ABD Merkez Bankası) para politikasına dair fiyatlamaların yatırımcıların odak noktasında olacağını dile getirdi. 

Ülke basınında yer bulan haberlere göre, Cumhuriyetçiler ile Beyaz Saray arasında uzun süren müzakerelerin akabinde sağlanan anlaşma çerçevesinde borç limitinin iki seneliğine artırılması tahmin ediliyor. 



Erdoğan yeniden seçildi

Diğer taraftan, dün (28 Mayıs) yurt içindeki seçimlerin akabinde YSK (Yüksek Seçim Kurulu) Başkanı Ahmet Yener, "Türkiye Cumhurbaşkanı olarak geçici sonuçlar neticesinde Sayın Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçildiği gözükmektedir." demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise seçim neticelerinin açıklanmasının akabinde gerçekleştirdiği açıklamada, istikrar ve güvenin çok önemli iki kavram olduğunun altını çizerek, "Bu doğrultuda yola devam edeceğiz ve kuvvetli bir ekonomi yönetimini bu iki kavram üzerine kuruyor olacağız. Uluslararası itibara sahip olan bir finans yönetimi, istihdam ve yatırım odaklı bir üretim ekonomisi hazırlıyoruz." ifadelerine yer vermişti. 



30 Mayıs veri gündemi

Yarın (30 Mayıs) ülke içinde dış ticaret dengesi, ülke dışında ise ABD ve Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksi, Japonya'da işsizlik oranının piyasaların odak noktasında olacağını belirten ekonomistler, ABD'nin borç limiti krizine dair haber akışının yakından izleneceğini kaydetti.

Ekonomistler, teknik bakımdan BIST 100 endeksinde 4 bin 980 puanın direnç, 4 bin 600 puanın ise destek konumunda bulunduğunu ifade etti. 

Yorumlar (0)