Darbecinin emrindeki kurum şaşırtmadı: "İstanbul işgal edildi"

Abdulfettah es-Sisi'nin denetimindeki Mısır Fetva Kurumu, İstanbul'un fethini "işgal" olarak nitelendirdi. 

GÜNDEM 09.06.2020, 09:11 09.06.2020, 09:58
Darbecinin emrindeki kurum şaşırtmadı: "İstanbul işgal edildi"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülerek ibadete açılması için talimat vermişti. Bunun üzerine Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesini savunanlar ile müze olarak kalması gerektiğini savunanlar arasında yeni bir tartışma başlamıştı. 

Söz konusu tartışmalar devam ederken, Mısır Fetva Kurumu’ndan skandal bir açıklama geldi. 

Mısır Fetva Kurumu, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, İstanbul'un fethini "Osmanlı işgali" olarak nitelendirdi. 

"916 sene boyunca kilise olarak kaldı"

Açıklamada, Ayasofya'nın 537 senesinde Bizans zamanında bir kilise olarak inşa edildiği bildirildi. Osmanlı Devleti'nin 1453 yılında İstanbul'u fethetmesinin "işgal" olduğu belirtilen açıklamada, Ayasofya'nın camiye dönüştürülene kadar 916 sene boyunca kilise olarak kaldığı ifade edildi. 

"Mısır'daki dini kurumların politize olduğunu gösteriyor"

Bunun üzerine Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği'den söz konusu açıklamaya tepki geldi. 

Karadaği, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hz.Muhammed'in "İstanbul'un mutlaka fethedileceğine" yönelik hadisiyle bu fethi kastettiğini belirtti. 

İstanbul'un fethinin "işgal" olarak nitelendirilmesini tehlikeli bir yozlaşma, düşmanlıkta sınırları aşma ve kurum için bir utanç lekesi olarak değerlendiren Karadaği, bu tarz açıklamaların, Mısır'da bulunan dini kurumların politize hale geldiğinin kanıtı olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar (0)