Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Lozan açıklaması: Yunanistan şartları aşındırıyor

Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 99. senesi sebebiyle mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yunanistan anlaşmanın koşullarını bilinçli bir şekilde aşındırıyor” dedi.

GÜNDEM 24.07.2022, 14:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Lozan açıklaması: Yunanistan şartları aşındırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Lozan Varış Antlaşması’nın 99. yılı nedeniyle bir mesaj paylaştı. Mesajında Yunanistan’ın antlaşma şartlarını bile isteye aşındırdığına vurgu yapan Erdoğan, uygulamayı titizlikle takip ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanan mesaj şu şekilde,

“99 senelik antlaşmanın uygulaması titizlikle takip edildi”

"Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu antlaşmalarından birisi olan Lozan Barış Antlaşması’na imza atılmasının 99’uncu sene dönümünü yaşıyoruz. Lozan Barış Antlaşması ile beraber kapitülasyonlar kaldırılmış, Yunanistan’da yaşayan Türk azınlığının hakları koruma altına alınmış, kara sınırlarımız çizilmiş, kıyı şeridimize yakın olan Yunan adalarının gayriaskeri konumu ikrar edilmiştir. İmzalanmasından bu zamana kadar 99 senelik zaman zarfında Türkiye, Lozan Barış Antlaşması’nın uygulanma aşamasını titiz ve devamlı olarak takip etmiştir" dedi.

“İyi komşuculuk alanından uzak bir tutum içerisindeler”

Antlaşma ile ilgili açıklamalarında Yunanistan’a da değinen Erdoğan, “Antlaşmanın koşullarını Yunanistan bilinçli bir şekilde aşındırıyor. Son zamanlarda özellikle Yunanistan kesiminden Türk azınlığın mülkiyetleri başta gelmek üzere antlaşmanın kayıtlı koşulları bilinçli şekilde aşındırılmakta ve yok sayılmaktadır. Antlaşmaya ve iyi komşuluk ilişkileri için sadakat ilkesi ile uzaktan yakından alakası olmayan bu tutumu, ülkemizin kabullenmesi mümkün olmayacaktır. Ülkemiz, alanda huzurun tesisi ve kalıcı barış hedefinde her anlamda çabayı sarf etmektedir. Aziz halkımız haklarına sahip çıkma konusunda kararlıdır. Türkiye 2023’e, Cumhuriyetimizin ve Lozan Barış Antlaşması’nın 100’üncü senesine doğru adım atarken, küresel ve bölgesel konulardaki etkin durumunu da iyileştirmektedir. Lozan Barış Antlaşması’nın 99’uncu sene dönümünde, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i, silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi minnetle yad ediyor, gazilerimizi saygılarımı iletiyorum" diyerek sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)