Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Interpol’e FETÖ konusunda dayanışma çağrısı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) 89’uncu Genel Kurul Toplantısı’na bir video mesaj gönderdi. Erdoğan bu mesajında Interpol’e “dayanışma” çağrısında bulundu.  

GÜNDEM 23.11.2021, 13:19 24.11.2021, 09:47
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Interpol’e FETÖ konusunda dayanışma çağrısı 

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Polis Teşkilatı (Interpol) 89. Genel kurul Toplantısı için video mesaj gönderdi. 2020 senesinde yapılması planlanan toplantının küresel Covid-19 salgını sebebiyle bu sene yapıldığını aktaran Erdoğan, salgın şartlarının hafiflemesiyle birlikte toplantı katılımcılarını Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek toplantının insanlık, ülkeler ve halklar için hayırlı olmasını diledi. Erdoğan, Covd-19 salgını sebebiyle hayatını kaybeden Interpol mensuplarına da taziyelerini sundu. 

Türkiye, Interpol’ün kurucu üyelerinden biri  

Erdoğan: “Interpol, 194 üyesi ile dünyanın en büyük organizasyonlarından biri. Teşkilatın kurucu üyelerinden biri olarak ülkemiz, şimdiye kadar 2 Interpol toplantısına ev sahipliği yaptı. Önce 24. Genel Kurul Toplantısı vesilesiyle 1955 senesinde İstanbul’da toplandık. Bugün ise 65’inc Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştiriyoruz. 1996 senesinde de Antalya’da Interpol mensuplarını ülkemizde misafir ettik. Teşkilatın bu en önemli etkinliğine 25 sene sonra kültür, medeniyet ve tarih şehrimiz İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz.”  



“Ülkemiz, farklı güvenlik riskleriyle karşı karşıya” 

Erdoğan: “Afrika, Avrupa ve Asya’nın merkezinde yer alan ülkemiz, farklı güvenlik riskleriyle sık sık karşı karşıya kalıyor. Ülkemiz, PKK terör örgütüne karşı 40 senedir mücadele ediyor. Bu mücadeleye bir de bölgedeki istikrarsızlıklar ve yeni tehditler ekleniyor. Ülkemiz, özellikle sınır komşularımız Irak ve Suriye’deki çatışmalardan en fazla etkilenen ülkelerden biri. Halihazırda çeşitli sebeplerle ülkelerinden göçe zorlanan 3,6 milyon Suriyeli başta olmak üzere toplamda 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. FETÖ’den DEAŞ’a, PYD-PKK'dan diğer terör örgütlerine kadar eli kanlı tüm terör unsurları ve terörizmin her çeşidiyle kararlı ve yoğun mücadele içindeyiz. Aynı şekilde Balkanlardan, Kafkaslardan, Kuzey Afrika’dan ve Asya’dan; buralarda meydana gelen gelişmelerden de doğrudan etkileniyoruz. Bu güvenlik sınavları karşısında bir yandan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini emniyete alıyor diğer yandan da uluslararası güvenliğe katkıda bulunmaya çalışıyoruz.” 

“DEAŞ’ı hezimete uğratan tek ülkeyiz” 

Erdoğan: “DEAŞ’a karşı göğüs göğse mücadele edip de bu terör örgütünü hezimete uğratan tek ülkeyiz. Yabancı terör mensupları hakkında yabancı ülkelere temin ettiğimiz istihbarati bilgilerle pek çok terör eyleminin önüne geçtik. PKK terör örgütünün Suriye koluna karşı gerçekleştirdiğimiz harekatlarla 4 milyondan fazla insanı bu örgütün kontrolünden kurtardık. 15 Temmuz gecesinde 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ’ya karşı sınırlarımız içinde ve dışında etkin tedbirler alıyoruz. Ege Denizi’nde uygulamaya koyduğumuz önlemler sayesinde On binlerce insanın hayatına mal olacak dramların yaşanmasına engel olduk. Uyuşturucu ve göçmen kaçakçılığıyla, örgütlü suçlar ve insan ticaretiyle son dönemlerde daha fazla savaşıyoruz ve artık daha büyük başarılara imza atıyoruz. Türkiye olarak bu konularda elde ettiğimiz tecrübelerimizi kardeş ve dost ülkelerin kolluk birimleriyle paylaşıyoruz.” 



“90 seneyi aşkın süredir Interpol’e destek veriyoruz” 

Erdoğan: “Interpol, iş birliğimizi güçlendirdiğimiz kurumların başında geliyor. 90 seneyi aşkın süredir Interpol’e destek veriyoruz. Gerek Interpol tabanına girilen veriler bakımından gerekse çıkarılan bülten sayısı bakımından Türkiye, ilk 10 ülke arasındadır. 2 binin üzerinde kırmızı bültenimiz bulunuyor. Son dönemde kamuoyu tarafından takip edilen suçluların da yakalanıp ülkemize iade edilmesi konusunda kırmızı bültenlerin birçok faydasını gördük. 2021 senesi içinde uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar, çocuklara karşı cinsel istismar, cinayet, hırsızlık ve yağma gibi pek çok suçtan aranan 64 şahıs ülkemize iade edildi. Suça ve suçluya karşı verdikleri mücadele bakımından Interpol Genel Sekreterliği’ne ve ilgili makamlara teşekkürlerimi iletiyorum.” 

FETÖ konusunda iş birliği çağrısı 

Erdoğan: “Adli suçlar konusundaki iş birliğin terörle mücadele, özellikle de FETÖ firarileri ve terör örgütü elebaşlarının ülkemize iadesi konusunda da güçlenerek artmasını bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki cezasız kalan her suç faili, daha da azgınlaşır. Demokrasiye kasteden, yaşlı, kadın, çocuk ve kamu görevlisi ayırt etmeden masumları katleden teröristlerin dışarıda elini kolunu sallayarak gezmesine izin verilmemelidir. Bazı Batılı ülkeler ve uluslararası kuruluşların bu konularda Interpol’e doğrudan müdahale ettiklerini görüyoruz. Bu nitelikteki çalışmaları tasvip etmiyoruz. Interpol’ün, üye ülkelerin bakış açıları ve diğer ülkelere karşı tavırlarına göre tavır almaması gerekir. Terörün her şekline karşı mücadele edilmelidir. Genel Kurul vesilesiyle ele alınacak meselelerin ülkelerimizin istikrarına ve güvenliğine anlamlı katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu cümlelerimle sözlerime son verirken toplantının başarılı şekilde sonuçlanmasını, Interpol çatısı altında yürütülen çalışmaların etkinliğinin artırılmasını diliyorum.” 

Yorumlar (0)