Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD'li sunucuya tepki: Saygı duyacaksın!

Amerikan PBS kanalına demeç veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile ilgili soruya cevap verdiği sırada sunucu Amna Nawaz'ın sözünü kesmesi üzerine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Saygı duyacaksın. Kesmeye hakkın yok. Yargının verdiği karara saygı duyacaksın" dedi.

GÜNDEM 19.09.2023, 09:53 19.09.2023, 11:02
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD'li sunucuya tepki: Saygı duyacaksın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği ABD’de bir dizi temaslarda bulundu.

PBS televizyonunun sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a program sunucu Amna Nawaz, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş ile ilgili soru sordu.

Erdoğan’dan provokatif soruya tepki!

Nawaz, Erdoğan'a, "Bu kişileri susturmaya mı çalışıyorsunuz? Söz konusu kişiler tehdit mi algılıyor?" diye sordu.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sunucunun sorusuna tepki gösterdi.

"Bu konu sizi neden bu kadar ilgilendiriyor?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sizi bu konu neden bu kadar ilgilendiriyor? Türkiye bir hukuk devletidir. Bu tür kararları hukuk devletinde yargı verir. Eğer yargı bu şekilde bir karar vermişse, yargının verdiği o karara saygı duyalım. Ben yargı adına konuşacak bir durumda değilim. Bahsettiğiniz kişi (Kavala) protestoların finansörüydü" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında davalara ilişkin "Ben onlar ile uğraşacak değilim" diyerek, söz konusu kararların yargı tarafından verildiğinin altını bir kere daha çizdi.

"Yargının kararına saygı duyacaksın"

Selahattin Demirtaş'ın bir terörist olduğunu ve 200'den fazla kişinin ölümüne neden olduğunu, bu neden ile de yargının bir karar verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, program sunucusu Nawaz’ın sözünü kesmeye çalışması üzerine, "Saygı duyacaksın. Kesmeye hakkın yok. Yargının verdiği karara saygı duyacaksın. Amerika’nın yargısı yargı da Türkiye'nin yargısı yargı değil mi? Türkiye'nin yargısına saygı duymaya mecbursunuz" şeklinde konuştu.

"Türkiye, hiçbir zaman AB’nin desteğine ihtiyaç duymadı"

Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden Türkiye'nin vazgeçmeye hazır olup olmadığı sorusunun yöneltilmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin kararlarına Türkiye'nin önem verdiğini belirterek, "AB olumlu yönde bir karar verirse bunu memnuniyet ile karşılarız. Türkiye, son 50 senedir AB'nin kapısında oyalandırılıyor. Biz her daim kendi kendine yeten bir ülke olduk. AB'nin desteğine ya da katkılarına hiçbir zaman muhtaç olmadık, buna da ihtiyacımız yok" şeklinde konuştu.

"İsveç terör ile ilgili sözlerini tutmalı"

İsveç'in terör ile ilgili sözlerini tutması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stockholm sokaklarında hala teröristlerin gezdiğini görüyoruz." Dedi.

İsveç'in NATO'ya katılımı yönündeki teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından değerlendirileceğini ayrıca en sonunda da onaylanacak yerin burası olduğunu belirten Erdoğan, "Bu TBMM'nin gündem maddeleri içinde yer alan bir konu. Meclis kendi takvimi kapsamında söz konusu durumu değerlendirecek ve öneri milletvekillerinin oylamasına sunulacak" şeklinde konuştu.

Erdoğan şöyle devam etti:

"Bu onayın gerçekleşmesi için tabi ki İsveç'in verdiği sözleri tutması gerek. Stockholm sokaklarındaki terör örgütü gösterilerini ve faaliyetlerini bir an evvel durdurmaları gerekmektedir. Çünkü bu durumun gerçekten gerçekleştiğini görmek Türk milleti için çok önemli. İsveç mevzuatta değişiklik yapmış gibi görünse de bu yeterli değil."

önemli. İsveç mevzuatta değişiklik yapmış gibi görünse de bu yeterli değil."

"Rusya bizim en yakın komşularımızdan"

Türkiye'nin Ukrayna savaşı kapsamında Rusya'ya "AB ile diğer NATO üyeleriyle" aynı düzeyde yaptırım uygulamaması kararına ilişkin ABD'nin bazı senatörlerinin eleştiriler ile ilgili ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "AB üyeleri ne yapıyorsa biz de aynısını mı yapacağız? AB üye ülkelerinin dünyadaki konumu farklı, Türkiye’nin farklı. Rusya devleti bizim en yakın komşularımızdan biridir ve ortak bir tarihimiz var" şeklinde konuştu.

"AB istedi diye bunu yapmadık"

Türkiye'nin öncülüğünü üstlendiği Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi sayesinde 33 milyon ton tahıl ihracatı gerçekleştiğini hatırlatarak, "AB istedi diye bunu yapmadık. Üstlendiğimiz bu görev insani bir yükümlülüktü" dedi.

Karadeniz Tahıl Girişimi'ni Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in neden tekrar canlandırmadığına ilişkin yöneltilen soruya Erdoğan, "Biz (Putin'in) kendilerinden bunu rica ettik ve onlar da 1 milyon ton daha tahıl göndereceklerini söylediler" şeklinde yanıt verdi.

"Batı'ya güvendiğim kadar Rusya’ya da güveniyorum"

Putin'in söz konusu tahıl ihracatını hemen başlayacağını söylediğini ifade eden Erdoğan, gelişmeleri an be an takip ettiklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu sözünü tutacağına dair Putin'e güveniyor musunuz?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Benim Putin'e) güvenmemem için herhangi bir sebep yok. Batı ne kadar güvenilir ise Rusya da en az o kadar güvenilir. 50 yıldır bizi kapısında bekleten AB'dir. Batı'ya şu an ne kadar güveniyorsam Rusya'ya da o oranda güveniyorum."

Erdoğan: Ukrayna-Rusya savaşının bitmeyeceği açık

Ukrayna savaşına ilişkin Putin ile yaptığı görüşmeler ile ilgili soru sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Açık ve net olmak gerekiyorsa bu savaşın uzun süre devam edeceği ve yakın zamanda bitmeyeceği çok net. Aslında Sayın Putin de bu savaşın bir an evvel bitirilmesinden yana. Ben yalnızca onun sözlerine göre bunu ifade ediyorum" dedi.

Ukrayna'daki savaşın ne kadar daha devam edeceği ve ne zaman biteceğine ilişkin bir takvimden bahsetmenin mümkün olmayacağını belirten Erdoğan, "Savaşın ne kadar daha süreceğini sadece iki lider söyleyebilir" ifadelerini kullandı.

Siyaset anlayışım: 'Kazan-kazan' senaryosuna dayalı

Sunucunun, Türkiye'nin ABD'yle mi yoksa Rusya'yla mı ilişkisinden daha fazla fayda sağladığına yönelik sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Bir defa bu soru siyasi bir lidere sorulmaması gereken bir sorudur. Çünkü mümkün olduğu ölçüde benim siyaset anlayışım, dünya genelindeki bütün ülkelerle 'kazan-kazan' senaryosuna dayalı bir bağlam kurmaya dayanıyor. ABD ile nasıl iyi ilişkilere sahipsem Rusya ile de iyi ilişkilere sahip olacağım. AB üyesi ülkeler ile de aynı yaklaşımla ilişkilerimi devam ettireceğim. Kazan-kazan anlayışı içerisinde."

Yorumlar (0)