Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk dünyası yeni bir uyanış, yeni bir şahlanış içindedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 10. Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı'nda konuşma yaptı. Erdoğan, "Türk dünyası gerisindeki yenliklere ve gelişmeye açık olan muhteşem medeniyet birikimi, sağlam sosyal yapısı, güçlü devlet geleneği, vizyoner sivil toplum kuruluşları ile adeta yeni bir uyanış, yeni bir şahlanış içindedir" ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 15.09.2023, 15:36 15.09.2023, 16:52
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk dünyası yeni bir uyanış, yeni bir şahlanış içindedir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

Her iş gibi Türk Devletleri Teşkilatı'nın etkinliğini ve siyasi gücünü artıracak olan konuların başında ekonomi alanında kat edeceği mesafe geliyor. Dünya Türk İş Konseyi'nin yapılacak anlaşma ile teşkilatımızın bir parçası haline gelecek olmasını bu açıdan çok önemli buluyorum.

Bugün burada hem Anadolu'dan çıkarak dünyanın dört bir ucuna dağılan Türk diasporasının hem Türk dünyasındaki kardeşlerimiz ile onların diasporasının hem de İslam dünyasından kardeşlerimizin temsilcileri ile bir aradayız. Yalnızca Türk diasporası diye nitelendirdiğimiz diğer ülkelerde yaşayan, eğitim gören ve çalışan Türkiye kökenli vatandaşlarımızın sayısının 8 milyona ulaştığını düşünürsek, üzerinde yükselmekte olduğumuz zeminin önemini daha iyi kavrayabiliriz. Buna Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, KKTC ve Macaristan gibi Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemci devletleri de dahil etmeliyiz.

"Kültürel, ekonomik ve tarihsel bağlarımızı güçlendirmek için çalışıyoruz"

Tabii Batı Trakya gibi, Kafkaslar gibi, Balkanlar gibi, diğer kardeş topluluklardaki soydaşlarımızla İslam dünyası ile onların diasporasını bu fotoğraftan ayrı düşünemeyiz. Diasporası ve anavatanları ile burada temsil edilen söz konusu gücün büyüklüğünü sadece bizler bilmiyoruz. Bu tabloyu kendi çıkar hedeflerine tehdit olarak gören kesimlerde aynı gerçeğin farkında. Türk dünyası gerisindeki yenliklere ve gelişmeye açık muhteşem medeniyet birikimi, sağlam sosyal yapısı, güçlü devlet geleneği, vizyoner sivil toplum kuruluşları ile adeta yeni bir şahlanış, yeni bir uyanış içindedir.

"Çok daha yakın işbirliği içinde olmalıyız"

İletişim imkanlarının geliştiği bu dönemde anavatan ve diaspora arasındaki bağları güçlendirmek eski şartlara göre daha kolaydır. Açık konuşmak gerekiyorsa özellikle batı ülkelerinde Türkiye'ni de diğer dostlarımızın da diasporadaki güçlerini bırakın bir araya getirmeyi teker teker bile yeteri kadar etkin kullanamadığı açık bir gerçektir. Hem ekonomik hem sosyal hem de siyasal olarak bizlerden daha zayıf diasporaların siyasi açıdan çok daha güçlü olduğunu yaşadığımız her olayda tekrar tekrar görüyoruz. Bunun için de hep birlikte çok daha fazla çalışmamız, çok daha etkin mekanizmalar kurmamız ve çok daha yakın iş birliği içinde olmamız gerekiyor. Gerçekleştirmiş olduğumuz kurultay gibi platformların iş dünyasından başlayarak siyasi ve sosyal bütün alanlara yayılan bir dalga oluşturacağı konusunda şüphe duymuyorum.

Yorumlar (0)