Çavuşoğlu'ndan ABD'ye tepki: "Bu kabadayılık doğru değil"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mersin'de bir konuşma yaptı ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan problemlere yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Burada amaçları Ermenistan'a destek olmak. AGİT çözümsüzlüğün merkezi haline gelmiştir. Şimdi aldığı kararlar AGİT’in işleyiş kurallarına da aykırı. Bu şekilde oldu bittiler olmaz" sözlerini kullandı. ABD'nin Kıbrıs Rumları ile ilgili silah ambargosunu kaldırmasına da tepki gösteren Çavuşoğlu, "ABD dengeyi bozdu. Terazileri bozuldu" açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 21.10.2022, 11:40 22.10.2022, 17:48
Çavuşoğlu'ndan ABD'ye tepki: "Bu kabadayılık doğru değil"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Şehir Buluşmaları' çerçevesinde gittiği Mersin'de gündeme ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.

"Mersin'i lojistik merkezi yapacağız"

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Mersin'i bir lojistik merkezi yapacağız. Yolcu ve yük taşımacılığında ciddi rahatlık sağlayacak olan Adana Mersin hattının ihalesi yapıldı. Akdeniz sahil yolu projesi ile birlikte bölgenin en büyük problemlerinden biri çözülecek.

Türkiye'de ilk şehir hastanesi Mersin'de açıldı. Bu hastane, hem kentimizin sağlık üssü olmasına hem de sağlık turizmine katkı sağlıyor. Mersin'in potansiyelini üst noktaya taşımak için var gücümüzle çalışacağız. Mersin'de ilk reaktörünü aktive etmeyi planladığımız Akkuyu Nükleer Enerji Santrali, Türkiye'nin Elektrik ihtiyacının %10’unu karşılayacak. Bir turizm kenti olan Mersin'le ilgili yapılacak olan projeler için yerel yönetimlerle yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Dış politika adımları: "Dünyada öncü olmaya devam ediyoruz"

"Türkiye son dönemde, diğer pek çok alanda olduğu gibi dış politikada da ciddi atılımlar yaptı. Doğru hamlelerle bir küresel güç olduk ve dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye'nin ismi dünya siyaset sahnesinin en kritik aktörleri arasında yer alıyor. 255 adet yurt dışı misyonuyla bu konuda dünyada öncü olmaya devam ediyoruz. Dünya siyaset sahnesinde bir taraftan ülkemizin hak ve çıkarlarını korurken bir taraftan da sürdürdüğümüz insani diplomasi atılımlarıyla mazlumun yanında olmaya devam ediyoruz. Devam eden Ukrayna-Rusya savaşı boyunca sürdürdüğümüz arabuluculuk rolümüz, İstanbul Tahıl Anlaşması'ndaki başarımız, Zaporijya ve esir takası ile ilgili üstlendiğimiz görevlerin tamamını başarıyla gerçekleştirdik. Aldığımız bu sorumluluk küresel açıdan istikrara katkı sağlıyor."

"Asya ile önemli iş birliğimiz var"

"Asya tekrar yükselirken yaptığımız önemli ve anlamlı bir iş birliğimiz de var. Küresel diplomasinin geleceğinin tartışma konusu olduğu Asya forumunda sağlık, eğitim ve turizm gibi konuları masamızda tutuyoruz. Küresel anlamda Türkiye'nin izini dünyaya bırakıyoruz."

"Türkiye'yi her koşulda eleştiriyorlar"

"21 sene önce temelleri atılan millete hizmet aşkımız bugün yeni Türkiye'yi oluşturdu. Her alanda dünyada rekabet edebilen bir ülke konumuna geldik. Dış politikada her anlamda Türkiye haksız diyen bir muhalefet mevcut. Türkiye'yi her yerde şikayet ediyorlar. Ülkemizi farklı ülkelere şikayet etmek veya onlardan medet ummak aşağılık kompleksidir. Muhalefetin yanlışa yanlış, doğruya doğru diyebilmesi gerek. İyi yaptıklarımıza iyi deyin ki eleştirdiğiniz zaman bir değeri olsun."

"AGİT çözümsüzlüğün merkezi olmuştur"

"Dün Ceyhun kardeşimle Azerbaycan'da bu konuyu görüştük. Cumhurbaşkanımız da Sayın Aliyev ile konuştu. Karabağ sorunu maalesef bütün çabalara rağmen çözülmedi, 30 sene boyunca oyaladılar. O bölgeye gözlemci ya da herhangi bir heyet yollarken Azerbaycan'ın dahi görüşünü almıyorsunuz. Burada hedefleri Ermenistan'a destek olmak. AGİT çözümsüzlüğün merkezi haline gelmiştir. Şimdi almış olduğu kararlar AGİT’in işleyiş kurallarına da ayrıca aykırı. Bu şekilde oldu bittiler olmaz. Ayrıca Avrupa Birliği de sözünde durmuyor. Dürüst değiller. Mutabakatlara uymuyorlar. Ermenistan ve Azerbaycan arasında atılan her pozitif adım bizim de ilişkilerimizi etkiler. Bu sebeple atılan her pozitif adımı destekliyoruz. Bu, Avrupa'nın da işine yarar."

Enerji krizi: "Bu problem, tehdit ile çözülmez"

"Biz hem doğalgaz hem de petrol konusunda sondaj çalışmalarını artırsak bile enerji anlamında dışa bağlıyız. Enerji fiyatlarındaki artış ülkemizi de etkiler. Bugün enerji fiyatlarının artmasının arka planındaki sebep Ukrayna'daki enerji ve savaşın bir silah olarak kullanılması. Bir ülkenin, Suudi Arabistan'ı tehdit ettiğini fark ediyoruz. Bu kabadayılık yanlış. Biz de fiyatların artmasından çok da memnun değiliz fakat bunu tehdit konusu durumuna getirmiyoruz. ABD'nin baskı konusu olarak bunu kullanmasını yanlış buluyoruz.Fiyatların düşmesini istiyorsanız bu yaptırımları kaldırın kardeşim. Yalnızca bir ülkeyi tehdit ederek problemi çözemezsiniz."

Kıbrıs problemi: "ABD dengeyi bozdu"

"Kıbrıs'ta çözüm için gayret harcadık fakat bir kez daha gördük ki Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıs Türkü ile hiçbir şeyi paylaşmıyor. Bundan bağımsız olarak biz, Kıbrıs'ı ihya ediyoruz. Bu durumdan rahatsız olan bazı siyasetçiler var fakat olsun. Son zamanlarda ABD, dengeyi bozdu. Terazileri bozuldu. Rum cephesine silah ambargosu kaldırıldı. Blinken'e 'Neden yaptınız?' diye sordum. 'Kara para aklama ile ilgili bizimle iş birliği yaptılar' diyorlar. Bunun karşılığı silah vermek mi? Kime karşı silah veriyorsun? Türklere karşı veriyorsunuz. Biz de bu sebeple gerekenleri yapıyoruz. Onlar karar verir, Türkiye yapar. Bunu Rum kesimi ve Yunanistan için de söylüyoruz. Kimin yanlarında olduğu değil kimin karşısında olduğu önemli. Kimin arkalarında olduğu önemli değil, Türkiye önemli."

Yorumlar (0)