Çavuşoğlu: Mısır’la deniz yetki alanları için anlaşma yapabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, deniz yetki alanlarına ilişkin Mısır’la ilişkilerin olumlu yönde olduğunu kaydederek bir anlaşma imzalanabileceğinin sinyalini verdi.

GÜNDEM 03.03.2021, 15:05 04.03.2021, 11:06
Çavuşoğlu: Mısır’la deniz yetki alanları için anlaşma yapabiliriz

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve Mısır arasında önemli gelişmeler yaşanıyor.

Yunan basınınca, Mısır’ın bölgede Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e bildirmiş olduğu kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alıp hidrokarbon arama ihalesine çıkıldığı kaydedilmişti.

Çavuşoğlu’ndan ortak basın toplantısı

Konuya ilişkin Türkiye’den bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Zalkaliani ile buluşması sonrası ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Mevlüt Çavuşoğlu’na 18 Şubat tarihinde Akdeniz’de Mısır’ın petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18’inci sahayla beraber Türk kıta sahanlığının sınırlarının kabul edildiğine ilişkin yorumlar soru olarak iletildi.

Çavuşoğlu konuya ilişkin, “Doğu Akdeniz’de en uzun kara ve sınırları bulunan iki ülke olarak Mısır’la deniz yetki alanlarımızı ilişkilerimizin seyrine göre müzakere edebiliriz. Konuya dair kendi aramızda bir anlaşma ileride sağlanabilir.” dedi.

“Olumlu yönde karşılıyoruz”

Konuya ilişkin açıklamasını Çavuşoğlu şu sözlerle ifade etti:

“Yunanistan ile bir anlaşma imzalandığında Mısır, bizim özellikle kıta sahanlığımızın güney sınırları, yani 28’inci meridyen doğusu için BM’ye de kaydettirmiş olduğumuz bu güney sınırlarına saygı duydu. Bunu anlaşmada görebiliyoruz.

Şu anda ise bizim kıta sahanlığımızın içerisine girmeden kendi kıta sahanlığının içerisinde lisans verme veya sismik araştırma gibi faaliyetler devam ediyor. Bunu yaparken de aynı şekilde kıta sahanlığımıza saygı göstermeyi sürdürüyor. Bunu olumlu karşılıyoruz.”

Yorumlar (0)