BOTAŞ’tan çok konuşulacak doğalgaz açıklaması 

BOTAŞ, doğalgaz iletim şebekesi ve yer altı doğalgaz depoları hakkındaki iddialara yanıt verdi. Şirket, iddiaların manipülatif ve gerçek dışı olduğunu aktardı. 

GÜNDEM 27.01.2022, 09:56 27.01.2022, 10:30
BOTAŞ’tan çok konuşulacak doğalgaz açıklaması 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), yazılı bir açıklama yayınladı. Sosyal medya platformları ile bazı yayın organlarında yazılan iddialar hakkında açıklama yayınlayan şirket, söylenenleri ve yazılanları yalanladı.  

“İddialar, piyasayı yönlendirme amacı taşıyor” 

Doğalgaz piyasasındaki gelişmeler hakkında yapılan yorum ve analizlerin manipülasyon yaratmak amacıyla olduğunu aktaran şirket, açıklamasına şu cümleleri taşıdı: “Söylenenlerin ve yazılanların pek çoğu gerçeklikten uzak, kurumsal ve/veya kişisel menfaatlere hizmet etme amacıyla kullanılmış ifadelerdir. Söylenenler ve yazılanlar, Türkiye’nin doğalgaz piyasasını yönlendirme, gaz fiyatlarını yükseltme amacı taşımaktadır.” 



Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Tesisi tamamlandı mı? 

BOTAŞ açıklamasında Tuz Gölü arazisinde kurulması planlanan yer aldı depolama tesisine de yer verdi: “Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Tesisi’nin ilk fazı 2017’de, son fazı da 2021 senesinde devreye alınmıştır. Proje tamamlanmıştır. Böylece toplam 1,2 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılmıştır. Kış döneminde yüzde 100 doluluk oranına ulaşılmış, 2021 senesinde 1 milyar metreküp doğalgaz da iletim sistemlerine gönderilmiştir. İletim sistemlerine doğalgaz akışı hali hazırda devam etmektedir. Tesisin 2019 senesinde başlayan genişletme projesi ise 2023 senesinde tamamlanacaktır. Genişletme projesinin tamamlanmasıyla birlikte toplam 5,4 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılacaktır.” 

Yer altı doğalgaz tesisleri hakkında bilgilendirme 

“Tuz Gölü ve Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesislerinin toplam depolama hacmi 2019 senesinde 3,5 milyar metreküp iken 2020 senesinde 3,9 milyar metreküpe çıkartılmıştır. 2021 senesinde ise bu oran 4,4 milyar metreküpü bulmuştur. 2022 senesi içinde tesislerin hacminin 5,8 milyar metreküpe; 2023 senesinde ise 10 milyar metreküpe yükseltileceği öngörülmektedir.” 



“81 şehrimize sevkiyat devam etmektedir” 

“İletim şebekelerinin doğalgaz akışı doğu-batı ve batı-doğu arasında olacak şekilde dizayn edilmiştir. Altyapı yatırımlarında herhangi bir sorun ya da eksiklik söz konusu olmadığından tüm kompresör istasyonları, üniteler ve tesisler sorunsuz çalışır durumdadır. İletim şebekesi arz talep dengesini sağlayabilme imkanına sahiptir. 81 şehrimizin tümüne doğalgaz sevkiyatı, rekor oranlı tüketimlere karşın sorunsuz olarak devam etmektedir. Bundan sonraki dönemler için de tedbirler alınmıştır. BOTAŞ Ertuğrul Gazı Gemisi, 2021 senesinde işletmeye alınmış ve bu kış sezonunda iletim sistemine 1,1 milyar standart metreküp gazlaştırma ve depolama hizmeti vermiştir. Gemiler, yapıları gereğince sistemlere daha yüksek basınçlı gaz vermektedir. Bu özellik sebebiyle de karada herhangi bir ilave kompresöre ihtiyaç duyulmamaktadır. Tüm engelleme gayretlerine karşın bu sene Saros tesisi de ülkemizin istifadesine sunulacaktır.” 

Yorumlar (0)