Boris Johnson’ın büyük dedesi üzerinden sözde soykırım çağrısı!

Dünyanın öne çıkan gazetelerinden ABD’li “New York Times”ta dün bir ilan yayınlandı. İlanda, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a büyük dedesi olan Ali Kemal hatırlatıldı ve sözde Ermeni Soykırımı’nı tanıması için çağrı yapıldı.

GÜNDEM 26.04.2022, 10:51 26.04.2022, 14:45
Boris Johnson’ın büyük dedesi üzerinden sözde soykırım çağrısı!

“Sizin büyük dedeniz olan bu büyük adam, Türk siyasetçi ve gazeteciydi. Ermeni Soykırımı’nın suçlularını cezalandırmak istemesinden dolayı ‘hain’ diye adlandırıldı. Sonunda de dedeniz sokakta öldürüldü” ifadelerinin belirtildiği ilanın alt bölümünde de büyük harflerle yazılan “Ermeni soykırımına sende adalet getir” yazısı dikkat çekti.

Habere göre, bu ilanın Raffy Manoukian ait olduğu öğrenildi. Söz konusu olan bu kişinin Ermeni asıllı bir ABD’li iş adamı olduğu ayrıca ABD’nin California eyaletinde bulunan Glendale şehrinde bir dönem de belediye başkanlığı görevi yaptığı öğrenildi.

Boris Johnson’ın büyük dedesi: Dâhiliye ve Maarif Nazırı Ali Kemal

Boris Johnson, Osmanlı Devleti’nde Dâhiliye ve Maarif Nazırı olarak görev yapan Ali Kemal Bey’in İngiliz eşi Winifred Brun’un torunu olan Stanley Johnson’ın büyük oğludur.

Geçmişte verdiği röportajların birinde, büyük dedesinin 1912 senesinde İngiltere’ye kaçmasının, ülkesindeki “cömertlik ile açıklığının işareti” olduğunu dile getirmişti. İngiliz eşinin ölümünden sonra Ali Kemal, tekrar Türkiye’ye dönmüş ve Damat Ferit Paşa kabinesinde yeniden görev almıştı.

Ali Kemal, Sultan Abdülhamid’in çok yakın dostuydu

Ali Kemal, Osmanlı Devleti’nin son İçişleri Bakanı olmakla birlikte aynı zamanda bir gazeteciydi. Ayrıca Ali Kemal, Türk siyasi tarihinde de Sultan Abdülhamid’in çok yakın dostuydu. Ali Kemal, Mustafa Kemal’e ve Milli Mücadeleye karşıt olarak biliniyor.

Johnson’a sözde soykırımla ilgili çağrı yapılmasının sebebiyse, Ali Kemal’in sözde Ermeni Soykırımı’nı savunması ve ittihatçıların yargılanmalarını talep etmesi. Ermeni tezlerini savunduğu için “Artin Ali” diye de bilinen Ali Kemal, 1922 senesinde İstiklal Mahkemesinde yargılanmak için İstanbul’da tutuklanmıştır. Ali Kemal, İzmit’te Nurettin Paşa emrindeki görevli olan askerlerce öldürülmüştür.

Yorumlar (0)