Pekin, Kovid-19’dan kurtulamıyor! 11 ilçede yeni uygulama

Bir süredir artan Kovid-19 vakaları ile mücadele eden Çin’in başkenti Pekin’de önlemler sıkılaştırılmaya başladı. Buna göre, kentte bulunan 11 ilçede yeni bir uygulamaya gidilerek, toplu testlere başlanacağı bildirildi.

DÜNYA 26.04.2022, 10:55 26.04.2022, 17:49
Pekin, Kovid-19’dan kurtulamıyor! 11 ilçede yeni uygulama

4 gündür peş peşe ortaya çıkan ve hızla artan vaka sayıları sonrası başkent Pekin’de kırmızı alarm verildi. Vaka artışının önünü kesmek için yeni bir adım atan Çin hükümeti, Pekin’e bağlı 11 ilçede toplu testlere başlanacağını açıkladı. 11 ilçeye ek olarak kentte bulunan bir özel ekonomik noktada da toplu testlere başlanacak. 

4 gün içinde görülen vaka sayısı 75

Pekin’deki son durum ile ilgili Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden de bir bilgilendirme yapıldı. Paylaşılan mesajda, başkentte son 1 gün içinde toplam 32 kişide daha koronavirüs tespit edildiği duyuruldu. Bu rakamla birlikte 4 gün içinde görülen vaka sayısı 75’e çıktı. 

11 ilçede yeni uygulamada

Çin hükümeti tarafından toplu test uygulamasına geçileceğinin duyurulması sonrası Pekin’in büyük ilçeleri arasında yer alan Çaoyang’da ilk testler yapılmaya başlandı. Kentin diğer ilçeleri olan Daşing, Donçıng, Çangping, Şiçıng, Şunyi, Haydien, Tongcou, Fıngtay, Fangşan ve Şicingşan’da ise her salı ve cumartesi günleri bu uygulama 3 tur olarak gerçekleştirilecek. Pekin Ekonomik-Teknolojik Kalkınma Bölgesi’nde de toplu test sürecine başlanılacak. 

Pekin’in bir mahallesi karantina altında

Pekin’de bu önlemler alınırken, kentin bir mahallesinin ise karantinaya alındığı duyuruldu. Başkentte kırımızı alarm verilirken, tüm spor ve kültür etkinliklerinin bir sonraki duyuruya kadar iptal edildiği açıklandı. 

“Kararlı tutumumuz devam ediyor”

Kentte yaşayan vatandaşların virüsle mücadele konusundaki yeni tedbirlere hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizen Pekin Yerel Yönetimi Sözcüsü Şu Hıcien, “Bu virüsten kalıcı olarak kurtulmak ve halkımızın sağlığını tam anlamıyla güvence altına alabilmek için mücadelemizi tüm gücümüzle sürdürüyoruz. Bu konudaki kararlı tutumumuz devam ediyor” şeklinde konuştu. 

Pekin halkı şimdiden erzak depolamaya başladı

Çin, geçtiğimiz dönemde aldığı kararla, vakaların hızla arttığı Şanghay’da sert ve katı tedbirleri hayata geçirmişti. Evlerinden çıkamayan halk, ilaç eksikliği ve açlık ile uzun süre boğuşurken, vatandaşların isyan girişiminde olduğu dahi iddia edilmişti. Pekin halkı, buna benzer uygulamaların başkentte de hayata geçirilmesinden endişe ediyor. Bu kapsamda çoğu vatandaş şimdiden dolaplarını erzakla doldurmaya başladı. Marketlerdeki birçok rafın boş kaldığı gözlemlendi. 

“Genel anlamda baktığımızda Pekin’in günlük ihtiyacına yetecek kadar sebzemiz bulunuyor”

Pekin’de toplam 7 tarım pazarının bulunduğunu ifade eden Pekin Ticaret Bürosu Başkan Yardımcısı Cao Veydong, “Şuan kentimizde sebze stoklarımızın ağırlığı yaklaşık olarak 22 bin 700 ton. Genel anlamda baktığımızda Pekin’in günlük ihtiyacına yetecek kadar sebzemiz bulunuyor. Herhangi bir panik ortamı yaratılmamalı. Herkese yetecek kadar yiyeceğimiz var” ifadelerini kullandı. 

Virüs kısa süre içinde yayıldı

Kentte uzun bir aradan sonra tekrar artmaya başlayan koronavirüs vakaları ilk kez 22 Nisan’da görülmeye başlanmıştı. Omicron varyantı tespit edilen hastaların herhangi bir rahatsızlık hissetmedikleri, bu sebeple de virüsün kısa süre içinde yayıldığı ifade edildi. 

Kentte acil toplantılar düzenleniyor

Devlet kaynaklı Çin medyasında yer alan haberlere göre, Pekin’de yayılan virüsün tek bir kaynağı bulunmuyor. Pek çok noktadan ve kanaldan yayılmayı sürdüren virüs, bu sebeple büyük bir tehdit olarak dile getiriliyor. Pekin’in önde gelen yöneticileri konuyla ilgili acil bir toplantı düzenlerken, Beijing News gazetesinde yer alan haberde kentteki durum hakkında, “Acil çözülmesi gereken ve vahim bir hale dönüştüğü” vurgusu yapıldı. 

Şanghay’daki sert uygulamalar, diğer şehirlere de sıçrayacak mı?

Geçtiğimiz ay Çin hükümeti tarafından Şanghay’da hayata geçirilen sıkı tedbirler, ülkedeki diğer büyük kentlerde de panik yarattı. Benzer bir uygulama ile karşı karşıya kalmak istemeyen vatandaşlar, şimdiden tedbirlerini alarak, her karara hazırlıklı bir şekilde kendilerini güvence altına almaya gayret ediyor. Ülkenin güneyindeki Guangdong eyaleti sınırları içinde yer alan ve yaklaşık 18 milyon kişiye ev sahipliği yapan Şıncın kenti, merkezde ve ilçelerinde 75 vakanın tespit edilmesi sonrası bir hafta boyunca karantinaya alınmıştı. 

Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından son rakamlar açıklandı

Çin genelinde son 1 gün içinde tespit edilen vaka sayıları da açıklandı. Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, hastalık semptomlarına sahip 1973, hastalık semptomu göstermeyen 17 bin 813 vakanın tespit edildiği belirtildi. Buna ek olarak 88 vakanın ise yurt dışından geldiği vurgulandı. 

Çin genelindeki en çok vaka yoğunluğu Şanghay’da

Çin genelinde en çok vaka sayısına sahip şehir ise Şanghay olarak dikkat çekiyor. Şanghay’daki vaka sayısı 16 bini aşarken, kentte virüs sebebiyle 52 kişi de hayatını kaybetti. Böylelikle mart ayının başından bu yana kentteki vefat sayısı 190’a tırmanmış öldü. Yetkililer tarafından yapılan açıklamada, hayatını kaybeden çoğu vatandaşın kronik hastalığa sahip yaşlılar olduğu aktarıldı. 

Şanghay’daki salgın bir türlü kontrol altına alınamadı

Şanghay, 26 milyonu aşan nüfusu ile ülkenin en büyük şehirleri arasında yer alıyor. Kentte son aylarca çok sayıda Omicron vakası görüldü. Salgının hızlanması ile birlikte Çin hükümetindeki şehirdeki tedbirleri de sertleşti. Tüm uygulamalara rağmen kentteki bu salgın kontrol altına alınamıyor. Yaklaşık 1 ay önce kademeli kapanmaya giden Şanghay’da, vaka yoğunluğunda bir düşüş görülmediği için bu uygulamaya süresiz devam edilmesi yönünde karar alınmıştı. 

Kentteki sağlık sorunları ve gıda tedarikindeki aksaklıklar yaşamı zorlaştırıyor

Kentte yaşanan sağlık sorunları ve gıda tedarikinden aksaklıklar sonrası bölge halkı isyan noktasına gelirken, yetkililer kısıtlamaların kısa süre içinde hafifletileceğini duyurmuştu. Ancak yapılan tüm bu duyurulara rağmen herhangi bir olumlu adım atılmadı. 

Çin’de ilk günden bu yana 4 bin 828 kişi hayatını kaybetti

Koronavirüs salgının başladığı ilk günden bu yana Çin’de görülen vaka sayısı toplamda 205 bin 257 oldu. Bu süreçte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4 bin 828 olarak kayıtlara geçti. 

Yorumlar (0)