"Bizim de KKTC'nin de tahammülü kalmadı"

Lefkoşa'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin 37. kuruluş yıl dönümü sebebiyle tertiplenen resmi geçit törenine katılarak bir konuşma yaptı.

GÜNDEM 15.11.2020, 16:21 15.11.2020, 17:40
"Bizim de KKTC'nin de tahammülü kalmadı"

Kıbrıs Türklerinin, sayısız saldırıya rağmen kendi topraklarında özgür, onurlu ve başı dik yaşadığını; onca ihanete, işkenceye ve zulme rağmen sancağı yere düşürmediklerini, mücahitlerin ve Mehmetçiğin destansı bir mücadeleyle zafere ulaşıldığını belirten Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs meselesinin çözümüne ilişkin, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlayacak ve meşru haklarını koruyacak biçimde sürdürülebilir çözüme kavuşturulmasının Türkiye'nin de önceliği olduğunu ifade etti.

"Ersin Tatar'ı Güney'e şikayet edenler..."

Kıbrıs'ta iki ayrı halk ile iki ayrı devlet bulunduğunu, egemenliğin eşitlik temelinde ve iki devletli çözüm üzerinde müzakere yapılmasının gerekli olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kıbrıs yönetimini işaret ederek, Kuzey Kıbrıs'ta yaşayıp kendi liderleri olan Ersin Tatar'ı Güney Kıbrıs'ın başında bulunan sözde yöneticilere şikayet edenler ile güç kazanacağını sanıyorsa yanıldığını göreceklerini dile getirdi.

"Rumlarla ortaklık tesis etmek mümkün değil"

Kıbrıs'ta 1963 yılında silah zoruyla ortadan kalkan ve 1974 yılında Yunan askerî cuntasının darbesiyle bozulan  ortaklığın Rumlarla tesis etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs konusunda tek mağdurun bulunduğunu, onun da yıllardır hakları gasbedilen ve yok sayılan Kıbrıs Türkleri olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin ve KKTC'nin tahammülü kalmadı"

Hidrokarbon kaynakları konusunda garantör ülke olarak Türkiye'nin de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de diplomatik oyunlara tahammülünün kalmadığının altını çizen Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Maraş'taki adımın amacının yeni mağduriyetler ortaya çıkarmak değil, bilakis mevcut mağduriyetleri gidermek olduğunu bildirdi.

Doğu Akdeniz

Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ve KKTC'nin adil bir biçimde içinde bulunmadığı hiçbir denklemin barış ve istikrar üretemeyeceğine vurgu yapan Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki Türk araştırma gemilerinin sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerin adil bir anlaşma sağlanıncaya kadar kararlılık içinde devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan 46 yıldır kapalı tutulan ve alınan kararla kademeli olarak açılmaya başlanan KKTC'deki Maraş bölgesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine hazır olduğu görüldü.

Yorumlar (0)