Bir pilot, uçuşa yasak bölgeye girerse ne olur?

Günlük yaşantımızda bazı sorular aklımıza takılabiliyor. Uçuşa yasak bölgelere giren pilotlar nasıl bir durum ile karşı karşıya kalıyor? Sorusu da bunlardan bir tanesi. Peki, Bir pilot, uçuşa yasak bölgeye girerse ne olur? Bu sorunun yanıtını sizler için toparladık.

GÜNDEM 30.08.2022, 11:33 31.08.2022, 08:55
Bir pilot, uçuşa yasak bölgeye girerse ne olur?

Özel bir uçağın pilotu olarak görev yaptığınızı bir düşünün. Bir gün gerçekleştirdiğiniz bir uçuşun tadını çıkardığınızı hayal etmeye devam edin. Uçakta seyir durumundayken, bir an da sizi takip eden askeri jetleri etrafınızda görüyorsunuz. O an da ne yapacağınızı bilemiyorsunuz, hatanın ne olduğunu aramaya başlıyorsunuz. Böyle bir olay ile karşılaşıldığında, uçuşa yasak bölge olarak bilinen yasaklanmış hava sahasında uçuyor olma olasılığınız oldukça yüksek. Peki, uçuşa yasak bölge nedir? Bir pilot uçuşa yasaklı alana girerse ne olur? İşte detaylar…

Uçuşa yasak bölge nedir?

Uçuşa yasak bölge, belirli bir hava sahası içerisinde belirlenen uçakların uçuş yapmasının yasaklanması anlamına gelmektedir.

Bu alanlar, kraliyet saraylarının koruma altına alınması düşüncesiyle devamlı olarak korunabilmektedir. Bunun yanı sıra kalabalık toplantılar sırasında ve büyük spor organizasyonlarda da geçici güvenlik tedbirleri sebebiyle uçuşa yasaklı alan ilan edilebilir.

Askeri noktada ise uçuşa yasak bölge, çoğunlukla hava istihbaratı ya da saldırı girişimlerinden korunmak düşüncesiyle yasaklı alanlara uçakların giriş yapmasının engellenmesi manasına gelmektedir.

Uçuşa yasak bölgelere izinsiz girerseniz ne olur?

Uçuşa yasaklı bir alanın korunabilmesi adına keşif-izleme eylemlerinden, önleyici eylemlere ya da hava sahası içerisine giriş yapan uçakların düşürülmesine varana kadar birden fazla işlemi sağlayabilir.

Çoğunlukla, uçuşa yasak alana giriş yapmadan önce tarafınıza birkaç radyo frekansı gönderilir. Bu radyo frekansında size geri çekilmeniz adına birden fazla uyarı yollanır. Telsiz mesajlarını duymaz ya da görmezseniz, yakında bulunan bir Hava Kuvvetleri üssü oluşan hava ihlali hususunda uyarılır.

Bu bağlamda, savaş uçakları ihlali yapan uçak adına eyleme geçer ve havadayken size doğru yaklaşır. Uçaklardan bir tanesi çevrenizde uçuş yaparak sizinle irtibata geçmeye çalışır.

Bu esnada savaş uçağında bulunan pilot sizinle telsiz aracılığıyla konuşma gerçekleştirir ve sizden sorulan sorulara dikkatle yanıt vermenizi bekler.

Bu noktada, uçuşa yasak alana izinsiz şekilde girme hatanızı onaylamanız gerekmektedir. Eğer jet pilotu bu hata konusunda doğru söylediğinizi onaylarsa, sizi uçuşa yasak alandan çıkarır ve yakında yer alan bir hava üssüne doğru yönlendirir.

Eğer çevrenizde dolaşan jetler bir anda döner ve işaret fişeği yollarsa, talimatlara uymadığınız ve savaş uçağı pilotu tarafından uyarıldığınız manasına gelir.

Bu durumda ise en yakında bulunan hava üssüne indikten hemen sonra, askeri ekiplerin sivil yetkililer bölgeye gelene kadar sizi alıkoyması ihtimal dahilindedir. Sivil yetkililer ise sizi izinsiz giriş yaptığınız için sorguya alacaktır. Gerekçeniz ve mazeretinizin inandırıcılık duruma bağlı şekilde, bir veya birden fazla suç ile itham edilebilirsiniz.

Yetkililer, gerçekten bir acil olay yaşandığına ve uyarılar yapılmasına rağmen uçuşa yasak alana girmekten uzak durmayacağınıza ikna olmadıkça, pilot lisansınız kalıcı veya geçici şekilde askıya alınabilir.

Yorumlar (0)