Fevzi Çakmak kimdir? Fevzi Çakmak’ın hayatı

Kurtuluş Savaşı’nın önde gelen komutanlarından Fevzi Çakmak, başarılarla dolu yaşamı ile hala merakla araştırılıyor. Peki, Fevzi Çakmak kimdir? Fevzi Çakmak hangi görevlerde bulundu? İşte ayrıntılar…

GÜNDEM 30.08.2022, 11:42 31.08.2022, 08:56
Fevzi Çakmak kimdir? Fevzi Çakmak’ın hayatı

Fevzi Çakmak, 12 Ocak 1876 tarihinde İstanbul’da doğdu. Asker bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Çakmak, Askeri Rüştiye ve Kuleli İdadisi’nde eğitim aldı. 1898 yılında kurmay yüzbaşı olarak tahsilini tamamlayan Çakmak, ordu içinde birçok farklı görevde bulundu. 1910 senesinde Kosova Kolordusu Kurmay Başkanlığı’na getirilen Fevzi Çakmak, ardından Garp Kolordusu Kurmay Başkanı olarak görevlendirildi. Balkan Savaşı’nda ise Vardar Ordusu Erkan-ı Harbiye Harekat Şubesi Müdürlüğü’nü üstlendi. Savaşın ardından merkezi Ankara’da bulunan Beşinci Kolordu Kumandanlığı’na tayin edildi. Bu süreçte rütbesi yükseldi ve ‘paşa’ oldu.

Fevzi Çakmak, Çanakkale Savaşı’nda yer aldı mı?

Fevzi Paşa, Birinci Dünya Savaşı başlayınca emrinde bulunan kolorduyla birlikte Çanakkale savunmasına katıldı. Çanakkale’de bir dizi çetin çarpışmalara giren Fevzi Çakmak, ardından İkinci Kafkas Kolordusu Kumandanlığı’na atandı. Ömrünün neredeyse yarısını cephelerde geçiren Çakmak, ardından Suriye’de görevlendirildi ve burada Korgeneralliğe terfi etti. 

Fevzi Çakmak hangi görevlerde bulundu?

Ateşkesin imzalanması sonrası İstanbul’da görevlendirilen Fevzi Paşa, bir süre İstanbul Büyük Erkan-ı Harbiye Reisliği’nde bulundu. Ardından 1920 senesinde Harbiye Nazırı olarak görevlendirildi. Salih Paşa tarafından kurulan hükümette kısa bir süre görev yapan Çakmak, bu süreç esnasında Anadolu’ya cephane ve silah göndererek Milli Mücadele’ye önemli katkı sağladı. Milli Mücadele’ye muhalif olan Damat Ferit Paşa’nın iktidara gelmesine az bir süre kala nazırlık görevinden ayrıldı ve Ankara’ya giderek milli harekete katıldı. 

Fevzi Çakmak, Milli Mücadele’ye ne zaman katıldı?

Fevzi Paşa, 1920 yılının nisan ayında Ankara’ya gelerek Milli Mücadele hareketine katıldı. 1 ay sonra Ankara hükümeti tarafından Milli Müdafaa Vekili olarak görevlendirildi ve Vekiller Heyeti Reisi oldu. İkinci İnönü Savaşı’nın kazanılmasından sonra orgeneral rütbesine yükselen Fevzi Çakmak, 1921 senesinde Erkan-Harbiye Reis Vekili oldu. 1922 yılının temmuz ayına kadar 11 aylık süre ile bu görevde ve Vekiller Heyeti Reisliği’nde kaldı. 

Fevzi Çakmak, mareşal unvanını ne zaman aldı?

Sakarya elde edilen büyük zaferin ardından orgeneral rütbesine yükseltilen Fevzi Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararı ile mareşal unvanını da aldı. Mareşal Çakmak, cumhuriyetinin ilanı sonrası Genelkurmay Başkanı olarak görevlendirildi. 12 Ocak 1944 tarihinde 55 senelik askeri hayatını sonlandıran Çakmak, emekliliğe ayrıldı. Emeklilik döneminde bir süre evinde sakin bir yaşam sürdü. Türkiye’de çok partili düzen hayata geçince o dönem kurulan Millet Partisi’ne katıldı. 

Fevzi Çakmak ne zaman vefat etti?

Fevzi Çakmak, 10 Nisan 1950 tarihinde, doğduğu kent olan İstanbul’da hayatını kaybetti. Vefat haberi, tüm Türkiye’de büyük üzüntüye sebep oldu. O dönemde müzik yayınını kesmeyen İstanbul Radyosu’nun önünde 2 gün boyunca büyük protestolar düzenlendi. Suriye ve Irak radyoları da matem marşları çalarak Türkiye’nin acısını paylaştı. Fevzi Çakmak’ın cenazesi, 12 Nisan 1950 tarihinde büyük bir kalabalık eşliğinde Eyüp Sultan Mezarlığı’na defnedildi. 

Yorumlar (0)