Bilim Kurulu Üyesi Metintaş'tan dikkat çeken ikinci doz uyarısı

Prof. Dr. Selma Metintaş yaptığı açıklamada, "Toplumda ikinci doz aşıyla toplam aşılanma oranı yüzde 60 düzeyine ulaşıncaya dek kurallara uymaya devam etmek gerekir. Elde edilen düşük vaka sayıları kapanmanın vermiş olduğu bir sonuçtur." şeklinde konuştu.

GÜNDEM 29.06.2021, 16:23 30.06.2021, 17:48
Bilim Kurulu Üyesi Metintaş'tan dikkat çeken ikinci doz uyarısı

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş, aşıya ulaşabilmenin büyük bir imkan olduğunu söyleyerek, "Bu şansı çok iyi bir şekilde değerlendirmeliyiz. Toplumumuzda ikinci dozdaki aşılama oranı yüzde 60 düzeyine ulaşıncaya dek kurallara uyulmaya devam edilmelidir. Ulaşılan vaka sayıları kapanmanın getirdiği bir sonuçtur. Aşılanma eğer istenilen hızla gidilmezse vakaların tekrar artacağı kesindir." şeklinde konuştu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Metintaş, salgın yayılmaya başladığından bu zamana dek alınan tedbirler sayesinde Türkiye'nin salgınla geç tanıştığını söyleyerek, artan zaman zarfında salgına karşı mücadele hazırlıklarının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Aşılanma virüsle mücadele büyük bir öneme sahip

Metintaş, tıbbın başka hiçbir uygulamasıyla aşıylak orunan hastalıklarda edilen başarının sağlanamayacağını ifade etti.
Sağlık Bakanlığı'nın uygulamış olduğu düzenlemeyle aşı sırası gelen kişilerin aciliyetle aşılanması ile hastalıklarla mücadelenin önemli bir şekilde ilerleyebileceğini kaydeden Metintaş şunları söyledi:

"Aşılamanın ardından bağışıklık dönemi hemen başlamadığı için hastalık halihazırda toplumda varlığını sürdürdüğünden korunmaya devam edilmesi hususu önemlidir. Aşıyı reddetmek ve aşı olmak konusunda tereddütler yaşanması farklı durumlardır. Aşıya ilişkin tereddüt, bireylerin aklına aşıya dair gelen sorgulamalardır. Bu sorgulamaların her birisi için gerçekte verilecek olan bilimsel cevaplar tatmin edici olur ve tereddüt de aşılmış olur. Aşıya ulaşabilmek büyük bir imkandır ve bu imkan çok iyi bir şekilde değerlendirilmelidir. Toplumumuzda 2 dozluk aşılamayla bu oran yüzde 60 düzeyine çıkıncaya dek kurallara uyulmalıdır.

"Bu dönemin avantajı aşının elimizde bulunmasıdır"

Normalleşme döneminin kademeli bir şekilde olması gerekirken toplumda hemen her kesimde hızlı bir eskiye dönüş olmuş ve normalleşmeye ilişkin kurallara uyulmamıştır. Mayıs ayında büyük ölçüdek apanma sonrası tekrar bir açılma dönemine geçilmiştir. Bu dönemin avantajı ise elimizde aşının olmasıdır. Aşıyla toplum bağışıklığı yükseldiği zaman ancak o zaman salgından önceki hayatımıza dönebiliriz. Doğal bağışıklanma ve aşılanma oranı toplumun yeterli çoğunluğunda olmadığı müddetçe hastalığın toplumda yayılması devam edecektir. Bundan dolayı herkes maske, mesafe ve hijyen kurallarına ciddi düzeyde uymalıyız. Kapalı ve kalabalık ortamlarda olmaktan kaçınmalı ve başka insanlarla aramıza 2'şer metrelik mesafe bırakmaya devam etmeliyiz."

Yorumlar (0)