Bayram namazı bu kez sosyal mesafeli kılındı! İşte tarihi görüntüler...

Ramazan Bayramı namazı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) önlemleri dâhilinde sadece Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kısıtlı sayıda cemaatle kılındı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan Bayramı hutbesini okudu. 

GÜNDEM 24.05.2020, 09:00
Bayram namazı bu kez sosyal mesafeli kılındı! İşte tarihi görüntüler...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurularak Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camii'nde kılınan Ramazan bayramı hutbesini okudu.

Prof. Dr. Erbaş, bugün global boyutta bir bencillik, israf ve sosyal problemlerin mevcut olduğuna dikkat çekerek, son 100 yılda sorumsuzca bir tavırla çevrenin kirletildiğini, hukuk ve merhametin kenara atılarak sömürü, savaş ve işgallerle dünyanın yarısının zor koşullarda yaşamaya ve çaresizliğe terk edildiğini kaydetti.

"Dinimiz kul hakkı yememeye davet ediyor"

Yardımlaşma ve dayanışmanın arka plana atılarak milyonlarca insanın sefalet ve açlığa mahkûm edildiğini belirten Prof. Dr. Erbaş, terör örgütleri, savaşlar ve işgallerin milyonlarca insanı gözyaşı, kan ve umutsuzluk girdabına sürüklediğini ifade etti. 

Prof. Dr. Erbaş, insanlığın toplum, birey, teknoloji, ekonomi ve tabiatla ilişkisinde hukuk, sorumluluk ve güzel ahlakı önemsememesinin bedelini ödediğini aktararak, "Yüce dinimiz İslam dünya ve ahiret huzurumuz için bizleri her daim iyiliğe, ihsan ahlakını kuşanmaya, yardımlaşmaya, paylaşmaya, cömertliğe, adalete, merhamete, kul hakkı yememeye, başta faiz olmak üzere haksız kazanca sebep olan her türlü uygulamadan uzak durmaya davet etmektedir. Zira müminler için hayat, bir iyilik yolculuğudur." dedi. 

"Bayramlar kardeşlik bağlarının kuvvetlendiği nadide vakitlerdir"

Bayramların kardeşlik bağlarını güçlendirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Erbaş, "Bayramlar, dilleri ırkları renkleri coğrafyaları ve kültürleri farklı olsa da inancı ibadeti ve duası bir olan Müslümanların aynı hissiyatı yaşadığı mübarek günlerdir. İyilik ve mutluluğun, sevgi ve esenliğin dalga dalga yayıldığı ve dayanışma ruhunun güçlendiği, kardeşlik bağlarının kuvvetlendiği nadide vakitlerdir. Geçen ömrümüzü muhasebe etmeyi, özümüze ve fıtratımıza yeniden yönelmeyi hatırlatan müstesna zamanlardır bayram günleri." ifadelerini kullandı. 

"Virüs bulaştırıp kul hakkına girmemek için bayram ziyaretleri yapamayacağız"

Prof. Dr. Erbaş, salgın hastalık nedeniyle buruk bir bayram sabahına uyanıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda olduğu gibi millet olarak coşkuyla hep birlikte camiye koşup saf tutamadık. Sosyal mesafeyi korumak, virüs bulaştırıp kul hakkına girmemek için bayram ziyaretleri de yapamayacağız. Musafaha edip birbirimizle kucaklaşamayacağız. Çocuk, yaşlı, genç bütün yakınlarımızla da aynı sofra etrafında toplanamayacağız. Ancak şu hususa inancımız tamdır ki kalplerimiz aynı heyecanla attığı müddetçe mesafelerin hiç bir önemi yoktur. Aynı duyguları yaşadığımız aynı hisleri paylaştığımız sürece uzakta olmak yarenliğimize engel değildir. Yeter ki gönül hanemizde sevdiklerimizi ağırlayalım."

"Sadece öğle ve ikindi vakitlerinde cemaatle namazlarımızı kılacağız"

Millet olarak salgına karşı önemli bir mücadele verildiğini ifade eden Prof. Dr. Erbaş, önlemlerin sonuç verdiğini ve camilerde cemaatle namaz kılınacak günlere az kaldığını söyledi. 

Prof. Dr. Erbaş, camilerin cemaatle ibadete açılmasının ardından da aynı kararlılıkla ve titizlikle salgın hastalıkla mücadele önlemlerine uymanın öncelikli görev olduğunun altını çizerek, "Bu süreçte sadece öğle ve ikindi vakitlerinde camilerimizde cemaatle namazlarımızı eda edeceğiz. Cuma namazlarını ise risk azalıncaya kadar camilerimizin avlularında ve açık alanlarda kılacağız ancak kronik hasta, 65 yaş üstü büyüklerimiz ile 20 yaşından küçük kardeşlerimiz ve hastalık belirtisi taşıyanlar biraz daha sabredecekler ve namazlarını evlerinde kılmaya devam edecekler." dedi. 

"Kişisel seccadelerimizi yanımızda getireli"

Şadırvanların kapalı olması nedeniyle camilere abdest alınarak gelinmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Erbaş, "Kişisel seccadelerimizi yanımızda getirelim. Cami içinde işaretle belirlenmiş yerlere seccadelerimizi serip namazlarımızı öylece kılalım. Camiye gelirken maskemizi takalım ve evlerimize dönünceye kadar çıkarmayalım. Her yönden sosyal mesafe kuralına riayet edelim. Musafahalarımızı belli bir mesafeden gönül selamı ile yapalım. Cami görevlilerimizin uyarı ve yönlendirmelerine sabırla ve hassasiyetle riayet edelim. Ta ki özlem duyduğumuz günlere bir an evvel kavuşalım inşallah." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)