Batı Anadolu’nun en verimli nehri Büyük Menderes çöplüğe döndü!

Büyük Menderes Nehri, bugünlerde hem suya atılan çöp ve atık sıvılar sebebiyle nehirdeki canlıların yaşamını kaybetmesiyle hem de üzerinde bulundurduğu tarihi taş köprü gibi yapıların büyük bir tehlike altında olmasıyla anılıyor. Bölgede inceleme yapan yetkililer bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade ediyor.

GÜNDEM 26.01.2021, 11:04 27.01.2021, 09:48
Batı Anadolu’nun en verimli nehri Büyük Menderes çöplüğe döndü!

Batı Anadolu’nun en büyük nehri Büyük Menderes Havzası’na yaşam veren ve binlerce insanın ekonomisine destek olan Büyük Menderes Nehri adeta çöplük oldu.

Afyon Dinar’da Suçıkan mevki’inden doğup, 584 kilometre sonra döküldüğü Söke’den Ege Denizi’ne ulaşan ve geçtiği yeri bereketlendiren Büyük Menderes, insan kaynaklı atıkları ve fabrikaların pis sularını taşımayı sürdürüyor.

Çöpler tarihi köprüye baskı yapıyor

Salgın döneminde kısıtlamaların olduğu hafta sonlarında işletmeler, zeytinyağı kara atık sularını dinlendirme havuzlarında tutmaları lazımken nehre boşaltıyor. Bununla birlikte hem simsiyah şekle giren nehir kirleniyor hem de buradaki canlılar adeta bir yaşam savaşı veriyor. Bununla beraber nehrin üzerinde yer alan 1982 senesinde tescillenen taş köprü ise bölgenin kanayan yarası olmaya devam ediyor. Son zamanlarda yağan yağmurla beraber büyük ağaç kütükler Sarıkemer’deki taş köprüden geçemediğinden, bir yandan menfezleri tıkayarak, içinde plastiklerin olduğu ev kullanım malzemeleri gibi çöpleri de peşine takarak çöp adaları meydana getiriyor. Tarihi köprüyü aşan çöpler ise büyük bir hızla Bafa Gölü ve Büyük Menderes Deltası’ndan Ege Denizi’ne gidiyor.

"Telef olmuş çok sayıda hayvan var"

Konuya ilişkin bölgede incelemelerde bulunan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü yaşanan durumun tehlikesine dikkat çekerek çöplerin tarihi köprüye baskı yaptığını ve çok sayıda telef olmuş hayvanın yer aldığını söyleyerek, ‘Mutlaka bu sorunların üstüne gidilmelidir.’ dedi.

Yorumlar (0)