Bakan Soylu tarih vererek duyurdu! Otoyollarda hız sınırı artıyor...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, otoyollarda hız sınırının 1 Temmuz itibarıyla artırılacağını açıkladı. Bununla beraber Soylu, mültecilerin Türkiye'deki durumuyla ilgili "Dünya tarihinin güçlü göçmen krizlerinden bir tanesini yaşıyoruz. Kimse, yaşanan demokratik kıyımı görmüyor" sözlerini kullandı.

GÜNDEM 05.05.2022, 16:42 05.05.2022, 16:48
Bakan Soylu tarih vererek duyurdu! Otoyollarda hız sınırı artıyor...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

“Hız limitinde artış olacak”

Otoyollardaki hız limitlerinin artırılacağını açıklayan Bakan Soylu, “1 temmuz itibari ile İçişleri Bakanlığı'nın kanun verdiği çerçevede çalışma hazırlığındayız. Biraz daha hız limitlerini arttıracağız. 120 km ve otobanlarda 132 km olarak belirlenen hızlar artırılacak. İstanbul İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu ve Ankara- Niğde otoyolu bu seviyeleri kaldırabilecek düzeyde." şeklinde açıklamalarda bulundu.

“Trafik kazalarında ciddi azalma”

Trafik kazalarına ilişkin konuşan Bakan Soylu, “2020 ve 2021 bayramları salgın sürecine denk geldi. Fazla yoğunluk olmadı. Bu bayramda yoğunluk daha fazla fakat trafik kazalarında ciddi bir azalma oldu. Uyarılar kapsamında kazalarda yüzde 37 azalma yaşandı. Ölümlü kaza oranlarında da yüzde 55 azalma yaşandı. Yaralı sayısında ise yüzde 47 düşüş var. Sürücülere teşekkür ediyoruz. 2010 yılında Türkiye'de trafik kazalarında her yüz binde 13,4 kişi hayatını kaybediyordu. Şu anda bu oran yüz binde 6 oldu. Neredeyse yarı yarıya düştü. 2015’te 7 bin 530, 2017'de ise 7 bin 447 olurken geçen seneyi 5 362 ile kapatmıştık. Yayaya öncelikli bir trafik başlattık. Her 100 ölümden 22'sini yayalar oluşturuyor. Burada yalnızca sürücüler değil yayalara da aynı zamanda sorumluluk düşüyor. Trafik haftası ile beraber yaya öncelikli bir şekilde olacak fakat yayaların da dikkat etmesi lazım. Sene sonuna kadar bazı çalışmalarımız gerçekleşecek. Aldığımız önlemlerle trafik artmasına rağmen ölümler yüzde 61 civarında düştü.”

“1 Mayıs, olaysız bir biçimde kutlandı”

1 Mayıs İşçi bayramı ile ilgili de konuşan Bakan Soylu, “İşçi bayramı olaysız bir biçimde kutlandı. Bayramda aldığımız önlemler eksiksiz olarak uygulandı. Hiç olay, hiç tartışma yaşanmasın isteriz fakat hayatın olağan akışının getirdiği maalesef olaylar var. Bizim görevimiz bu durumları olabildiğince düşük tutma. Trafik kazasında aldığımız önlemler kapsamında 230 bin jandarma ve emniyet ekiplerimiz, tamamen sokaklardaydık.

“Güçlü göçmen krizlerinden bir tanesini yaşıyoruz”

Türkiye’deki göçmen kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, şunları söyledi:

"Dünya tarihinin en büyük göçmen krizlerinden bir tanesini yaşıyoruz. Gerçekten bu, tarihe geçiyor. Türkiye'ye karşı burada kimlerin davrandığını anlatacağız. Bugün provokasyonları, tükürdüklerini yalayanları, hepsini konuşacağız. Afganistan'daki göçün nedeni biz miyiz? Suriye'de yaşanan savaşı biz mi başlattık? Irak'a girip ‘burayı özgürleştireceğiz’ diyen ABD verdiği sözü yerine getirdi mi? Yoksa orada insanların yarınlarını, geleceğini mi aldı? Peki Lübnan, Yemen, Orta Asya... Eğer iç savaş, yoksulluk varsa, bir yandan eğitim, gıdaya ve suya erişemiyorsa ne yapacak bu insanlar? Vekalet savaşının içerisine insanları düşürmüşsünüz. Afyon tarlaları kurarak dünyada bunları satışa sunuyorsunuz. Bütün bunları biz yapmadık, papyonlu Batılılar yaptı. Bu operasyonların içinde bugün onlar var.

“İstanbul’daki kayıtlı Suriyeli sayısı 500 bin”

İstanbul’da kayıtlı Suriyeli sayısını paylaşan Bakan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda İstanbul’da 500 bin kayıtlı Suriyeli var. Bir yandan 'Aman aman sakın yollamayın’ diyeceksiniz, diğer yandan büyükelçiler üzerinden el altından operasyon yapacaksınız. İçeriden ve dışarıdan saldırı var. Bunun nedenleri var. 2023’te seçim var. Aynı durumu 2019 yılında kullanan siyasi partiler, birtakım belediyeleri kazandı. Göçmenler ile ilgili ne yaptılar? Bugün o konuyu unuttular. 2023 seçimleri yaklaştı. Cumhur İttifakı, AK Parti'yi sıkıntıya sokacak şeyler ifade ederek bir pozitif katkı sunmadan ‘Yollayacağı’ diye söylemler ortaya atıyor. Hadi gönder Halep'e de göreyim. Herkes canından korkuyor. Orada ciddi bir demokratik kıyım var. Kimse bunu görmüyor.”

'Suriye'de problem yok' söylemlerine yanıt veren Bakan Soylu, "Rejim, İdlib'i bombalamadı mı? Evlatlarımız o bölgede şehit olmuyor mu? Neredeyiz biz? İnsanlar niye çadırda dursun, niye gıda paketlerine ihtiyaç duysun?” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)