Bakan hidrojen girişi için tarih verdi!

Türkiye'de en geç 2021 yılının sonunda dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişi olması hedefleniyor. 

GÜNDEM 15.01.2020, 11:09 15.01.2020, 11:11
Bakan hidrojen girişi için tarih verdi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Türkiye'de en geç 2021 sonunda dağıtım hatlarına ilk hidrojen girişinin olmasını hedefliyoruz." dedi. 

Yenilenebilir kaynaklardan yapılan üretimin dengelenmesi amacıyla depolama sistemlerine büyük bir ihtiyaç olduğunu kaydeden Dönmez, "Bunun yöntemlerinden biri de doğal gaz dağıtım hatlarına hidrojenin yüzde 2 ila 6 oranında basılmasıdır. Türkiye ölçeğinde bu 1 ila 3 milyar metreküp hidrojenin sisteme verilebileceği anlamına geliyor." dedi. 

"Hidrojenle temiz taşıma sağlama ihtimalimiz var"

Dönmez, özellikle ağır yük taşımacılığında elektrikli taşımanın daha masraflı olabileceğine dikkat çekerek, "Bu noktada bizim yerli kömürlerimizden hidrojen üreterek, ulaştırma sektöründe de hidrojenle temiz taşıma sağlama ihtimalimiz var. Şimdilik maliyetler yüksek olsa da 1 ton kömürden hidrojen elde ettiğimizde bu bir otobüsü bin 30 kilometre götürebiliyor. Üstelik de karbon emisyonsuz." ifadelerini kullandı.

"Milli bir hidrojen stratejisi belirlemenin zamanı geldi"

Yerli kömürlerden de böyle bir fayda elde edilebileceğini aktaran Dönmez, "Türkiye’de artık milli bir hidrojen stratejisi belirlemenin zamanı geldi, hatta geçiyor. Bu strateji kolay olmayacak belki ama bugün bunun başlangıç noktasına hep birlikte elimizi koyduk." diye konuştu. 

Yorumlar (0)