Bakan Dönmez: “Bu sene Karadeniz’de yeni bir doğalgaz kuyusu açılabilir” 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Karadeniz’de bu sene açılma ihtimali bulunan yeni bir doğalgaz kuyusuna işaret verdi.  

GÜNDEM 07.06.2021, 16:24
Bakan Dönmez: “Bu sene Karadeniz’de yeni bir doğalgaz kuyusu açılabilir” 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bugün gerçekleştirilen 4. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde moderatörlerin sorularını yanıtladı. Gündeminde sondaj gemileri ve doğalgaz olan Dönmez, Sakarya Gaz Sahası’ndaki Tuna-1 kuyusunda 2020 senesinde 405 milyar metreküp doğal gazın bulunduğunu ve buna istinaden Türkali 1 ve 2 kuyularının da açıldığını aktardı.

Birbirini teyit etmek amacıyla açılan kuyularda gazın bulunduğunu belirten Bakan Dönmez, 10 bin kilometrelik alanda sismik çalışmaların yapıldığını ve Sakarya Gaz Sahası’nın kuzeydoğu kısmında Amasra-1 kuyusunun açılarak 135 milyar metreküplük gazın da burada bulunduğunu ifade etti. 

Geride bıraktığımız bir sene içinde Karadeniz’de büyük keşiflerin yapıldığını ve 500 milyar metreküpün üzerinde doğal gazın bulunduğunu belirten Bakan Dönmez: “Ülkemiz bu keşiflerle birlikte artık tüketen ülke değil üreten ülke konumunda olacak. İhtiyacımızın tamamını karşılayamasak da ithalatı önemli oranda azaltacağız. Amasra-1 ile Sakarya Gaz Sahası’nın kuzeydoğu kısmı açıldı. Bu sene içinde sahanın batı ya da güney kısmında da sondaj kuyusunun açılması söz konusu. Bu tür arama faaliyetlerinin sonucu oldukça ‘bilinmez’ fakat biz, Karadeniz konusunda rahatız. Bölgedeki sismik verilerle elde ettiğimiz sonuçlar sayesinde kaynak yapısına hakimiz. Neler olacağını öngörebiliyoruz. Bölgede daha pek çok rezerv bulacağımızdan eminiz. Çalışmalarımız, planlarımıza göre ilerliyor. İnşallah 2023 senesinde doğal gazımızı kullanmaya başlayacağız.”



Süresi, 25 olarak hesaplandı

Dönmez: “Bu tarz sahalarda üretim ve işleme planı yapılır. Biz de planımızı yaptık. Öngördüğümüz süre ortalama olarak 25 sene. Şu anda var olan 540 milyar metreküplük rezerv ile senede en fazla 20 milyar metreküplük üretim yapabiliriz. Bu da konut tüketimi açısından bize 25 yıllık ömür biçiyor.”

Doğu Akdeniz’de sondaj çalışması yapılacak

Dönmez: “Doğu Akdeniz’de şimdiye kadar 8 sondaj çalışması yapıldı ve bazılarından olumlu sonuçlar aldık. O bölge hakkında şu anda değerlendirmeler yapıyoruz. Ümidimiz var. Şu anda sinyal aldığımız bir bölgemiz var ve orada yeni kuyu açacağız. Yavuz sondaj gemimiz ise şu anda bakımda. Bakımı bittikten sonra da Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

Mısır ile deniz yetki anlaşması geliyor

Bakan Dönmez, Türkiye ve Mısır arasında “deniz yetki paylaşım anlaşması” yapılması gerektiğini çünkü bu anlaşmanın iki ülkenin de menfaati için olduğunu aktardı. 



Yenilenebilir enerji kapasitesi büyüyor

Dönmez: “Ülkemizdeki yenilenebilir enerji kapasitesi hızla büyüyor. 2030 senesine kadar 10 bin megavatlık güneş ve 10 bin megavatlık rüzgar kapasitesini devreye sokmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenliyoruz. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) isimli bu yarışmalar ile kilovatsaat başının ortalama fiyatı 22 kuruş oldu. Bu sene de rüzgar ve güneş olarak iki ayrı YEKA yarışması düzenleyeceğiz.”

Madencilik sektöründe gelişmeler var

Dönmez: “Madencilik sektöründe de gelişmeler var. Bu alanda potansiyelimiz oldukça yüksek. 2021 senesi içinde 5 ila 5 buçuk milyar dolarlık maden ihracatını öngörüyoruz.” 

Yorumlar (0)