Nazi kampındaki mahkumları kurtaran son asker David Dushman, vefat etti 

1945 senesinde Nazi ölüm kampındaki mahkumların kurtarılmasında rol oynayan son asker David Dushman, 98 yaşında vefat etti. 

DÜNYA 07.06.2021, 16:58
Nazi kampındaki mahkumları kurtaran son asker David Dushman, vefat etti 

27 Ocak 1945 tarihinde Polonya’daki Auschwitz toplama kampında elektrikli çit yapmak ve Sovyet tankını kullanmak gibi görevleri olan ve görev yaptığı sırada ölüm kampındaki mahkumların kurtarılmasında etkin rol oynayan son asker olan David Dushman, 98 yaşında vefat etti. 



Uluslararası eskrimci ve Kızıl Ordu askeri

Dushman, uluslararası bir eskrimci ve aynı zamanda eski bir Kızıl Ordu askeri idi. 2015 senesinde bir gazeteye verdiği röportajda kamp anılarından bazılarını şu şekilde anlatmıştı: “Auschwitz hakkın hiçbir şey bilmiyorduk fakat hatırladığım tek bir şey var ki o da her yerde iskeletler gördüğümüz. Mahkumlar, kışladan sendeleyerek çıkar ve ölülerin arasına uzanırdı. Korkunç bir görüntüydü. Konserve yemeklerimizin hepsini onlara vermiştik. Savaşın bitişi ile kamptaki vahşet boyutunu öğrenebilmiştim.”



Bir milyondan fazla insan öldü

Almanya Holokost’ta o dönemde yaklaşık 6 milyon Yahudi öldürülmüştü ve bunların bir milyondan fazlası da Auschwitz kampında bulunuyordu. Bu kamptaki Yahudilerin yanında öldürülenler arasında Sovyet savaş esirleri, Romanlar ve eşcinseller de bulunuyordu. 

Dushman ise tümeninde, savaştan sağ kurtulan 69 askerden biriydi. Fakat savaş sırasında ağır şekilde yaralanmıştı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise bir süre önce yaptığı açıklamada, Dushman’ın, Sovyetler Birliği’nin en iyi eskrimcilerden bili olduğunu belirtmişti.

Olimpiyat Komitesi Başkanı Alman Thomas Bach, Dushman ile 1970’lerde tanıştıklarını ve Yahudi kökenli olmasına karşın kendisi ile kısa sürede dostluk kurduklarını ifade etmişti.  

Yorumlar (0)