Bahçeli'den '3. Dünya Savaşı' açıklaması!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "3. Dünya savaşına doğru mu gidiliyor?" sorusuna, "Sorun, diplomatik yaklaşımlarla çözülmeli. Böyle bir savaş dünyayı karmakarışık hale getirir. Bunu telaffuz etmemek gerekir." yanıtını verdi.

GÜNDEM 17.01.2020, 13:15 17.01.2020, 13:29
Bahçeli'den '3. Dünya Savaşı' açıklaması!

Bahçeli, partisini takip eden muhabirlerle sohbetinde hem bölgesel gelişmeler hem de iç politikayla ilgili sorulara yanıt verdi.

"ABD'nin yaklaşımı doğru değil"

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD'nin saldırısı sonucunda öldürülmesinde uluslararası hukuka değinen Bahçeli, ABD’nin yaklaşımının doğru olmadığını belirtti.

Süleymani'nin öldürülmesi

Bahçeli, "Yani siz kalkar bir ülkenin yetkilisini öldürmeye yeltenirseniz ve bu bir alışkanlık ve uygulama alanı bulan bir anlayış haline dönüşürse o zaman dünya ne olacak? Her terörist faaliyet içerisinde bulunanları ayıklama kabiliyetiniz de yoksa o zaman bir devletin mensuplarının bir başka ülke tarafından öldürülmesi çok farklı bir uluslararası tartışmayı meydana getirir." ifadesini kullandı.

"1. ve 2. Dünya savaşlarının acı tecrübeleri sonucunda..."

Bahçeli, "3. Dünya savaşına doğru mu gidildiği" yönündeki bir soruya, "1. ve 2. Dünya savaşlarının acı tecrübeleri sonucunda hiçbir milletin ve ülkenin kabulde kolaylığı olmayan bir savaş hali olur. Bu nedenle sorunu daha farklı bir noktada çözmenin, diplomatik yaklaşımlarla uzlaşma zemininde halletmenin yollarının bulması lazım. Yoksa 'böyle devam etti, bir üçüncü dünya savaşı gelsin' temennisi Ortadoğu’yu daha karmaşık bir hale getirmekle kalmaz, dünyayı da aynı hale getirir. Bunu telaffuz etmemek gerekir." yanıtını verdi.

İran'da düşen yolcu uçağı

İran'ın 176 kişinin öldüğü uçağı yanlışlıkla vurduğu açıklamasına da tepki gösteren Bahçeli, "Misilleme olsun diye bir füze attılar, bir uçağa rast geldi ve 176 kişi hayatını kaybetti. Böyle bir mücadele olmaz, olmaması lazım." dedi.

Fransa'daki sokak hareketleri

Fransa'daki sokak hareketleri hakkında da konuşan Bahçeli, "Hala polislerin nasıl davrandığı, halkın buna karşı neler yapmak istediği ortada. Ama hiçbir ülke 'Fransa ne oluyor sana? Libya ile ilgileniyorsun, Irak ile Suriye ile ilgileniyorsun da kendi halkınla niye ilgilenmiyorsun. Çatışma yönünü hafifletecek tedbirleri niye almıyorsun' sorusunu da sormuyor. Bunu Fransa Devlet Başkanı da kendi kendisine soramıyor." dedi.

Türkiye'nin Orta Doğu’yu doğru okuyan bir siyaset takip ettiğini söyleyen Bahçeli, "Emperyal anlayışın Türkiye hududunda bir terör devleti kurma gayesine son veren bir anlayışla hareket edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Libya'ya asker gönderilmesi

Bahçeli, "Türkiye Libya arasında bir koridor oluşturmak suretiyle orada bazı ekonomik menfaatlerin peşinde koşan ülkelere, 'Türkiye'nin müsaadesi olmadan hiçbir şey yapamazsınız' mesajını ortaya koymuştur. Bu tabii bazı çevreleri rahatsız etmiştir. Kimleri rahatsız etmiştir? Başta Mısır'ı, diğer yandan Batı Avrupa ülkelerini rahatsız etmiştir, ABD'yi rahatsız etmiştir. Şimdi de orada Libya'nın üzerinde Türkiye'nin oluşturduğu zemini bozmak için darbeci bir generalin arkasına takılarak Türkiye'yi mahkum etmeye çalışmaktadırlar." dedi.

Libya'daki ateşkes

Türkiye'nin başarılı bir diplomasi yürüttüğünün altını çizen Bahçeli, "Şu an için Moskova’dan kaçan ama Berlin'de yakalanan bir Hafter ile Türkiye zannediyorum Libya'daki ateşkesi de başaracaktır. Oranın huzur içerisinde olmasını, Libyalıların birlikte yaşadıkları, ülke bütünlüğünün korunduğu bir Libya'nın oluşmasına katkı sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)