Akıncı, Rumların silahlandırılmasına tepki gösterdi!

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) GKRY'ye (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) yönelik silah ambargosunu kaldırma kararına tepki göstererek, bu şekilde Rum tarafının müzakere masasının dışında kalacağını ifade etti. 

GÜNDEM 02.09.2020, 10:49
Akıncı, Rumların silahlandırılmasına tepki gösterdi!

Türkiye'nin GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) ve Yunanistan ile Doğu Akdeniz'de yaşadığı gerginliğin ardından ABD'den (Amerika Birleşik Devletleri) şaşırtmayan bir hamle geldi.

ABD (Amerika Birleşik Devletleri), GKRY'ye (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) yönelik silah ambargosunu kaldırdı. 

ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) lideri Nikos Anastasiadis ile irtibata geçerek, söz konusu ambargonun sona erdirildiğini ifade etti. 

Yapılan görüşmenin ardından ABD'den (Amerika Birleşik Devletleri) bazı yetkililer, silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik kararı duyurdu.

Bu karara sadece Türkiye'den değil, KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan da sert tepki geldi. 

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Akıncı, Ada'nın Büyükelçisi olan Judith Gail Garber ile sürpriz bir görüşme gerçekleştirdi. 

Akıncı, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) GKRY'ye (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) uyguladığı silah ambargosunu kaldırma kararını "yanlış bir hamle" olarak değerlendirdi. 

Ambargoyu kaldırma kararı hangi tarihler arasında geçerli?

Ada'nın Büyükelçisi Garber, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri), savunma amaçlı silahlara yönelik ambargoyu kaldırma kararının, 1 Ekim 2020 - 30 Eylül 2021 tarihleri arasında geçerli olacağını söyledi. 

ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri), GKRY (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) lideri Anastasiadis'e söz konusu kararı bildirdiğini belirten Garber, kendisinin de KKTC'ye (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) gerekli bilgileri vermek istediğini kaydetti. 

"Alınan karar yanlış"

Akıncı, bu kararın GKRY'yi (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Ada'da yaşanan sorunların çözülmesi için teşvik etmeyeceğini ve istikrar ile barışa katkı sağlamayacağını belirtti.

Rumların müzakere masasına oturmayacağına dikkat çeken Akıncı, silah ambargosunu kaldırma kararının yanlış olduğunu ifade etti. 

"Diyalog kurulması için çaba harcayın"

Akıncı, Ada'da silahlanmaya yardımcı olmak yerine diyalog kurulmasına katkı sağlamak gerektiğini ekledi. 

Yorumlar (0)