Türkiye'yi altın aramaya çağırdılar!

Özbekistan Bakanlar Kurulu, "Türkiye'nin ülkede altın arama faaliyeti yürütebilmesine" ilişkin kararnameye onay verildiğini bildirdi.  

EKONOMİ 02.09.2020, 11:14 02.09.2020, 11:40
Türkiye'yi altın aramaya çağırdılar!

Türkiye'ye ait şirketler, farklı ülkelerde madencilik faaliyeti yürütüyor. Bu faaliyetlerde en çok aranan maden ise "altın" olarak biliniyor.

Bazı özel şirketlerin yanında MTA (Maden Tetkik Arama) gibi devlet kurum ve kuruluşları da farklı ülkelerde altın arama çalışmalarını yürütüyor. 

Özbekistan Bakanlar Kurulu, bu konuda yaşanan yeni bir gelişmeyi duyurdu.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile Özbekistan arasındaki iş birliğinin artırılması ve geliştirilmesine dair önlemler hakkındaki kararnameye onay verildiği bildirildi. 

Özbekistan'ın aldığı karara göre, Türkiye ile imzalanan anlaşmaların vaktinde hayata geçirilebilmesi için ana gündem maddesi "altın" olarak belirlendi. Türkiye'nin, Özbekistan'da altın arama faaliyetlerine katılım göstereceği ifade edildi. 

Söz konusu açıklamada, Cengiz Holding tarafından madencilik ve enerji alanında yapılan doğrudan yatırımların çekilmesinin düşünüldüğü kaydedildi. Cengiz Holding'in, geçen sene 240 megavatlık ve 610 megavatlık iki santrali söz konusu ülkeye taşımak üzere görüşmelerde bulunduğu öğrenilmişti. 

Diğer yandan, Cengiz Holding, Buhara'da 240 megavatlık kombine çevrim termik enerji santrali oluşturulması için de görüşmelerde bulunmuştu. Özbekistan Enerji Bakanı olan Alisher Sultanov, bu konuda Taşkent'te bir anlaşmaya imza atmıştı. 

Aksa Enerji hakkında da bir kararname yayınlandı. Aksa Enerji için önceden kabul edilen koşullarda bir santralin kurulması amacıyla yatırım anlaşmasına imza atılması ve altın madenciliğine ilişkin çalışmalara hız kazandırılması gündemde.

Aksa Enerji, 2020 yılının Mayıs ayında Özbekistan'da 240 megavatlık doğal gaz kombine çevrim santrali inşa etmek için yapılan görüşmeleri bitirmişti. 

Yorumlar (0)