Akar ve Çavuşoğlu'ndan Afganistan değerlendirmesi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yeni kurulacak Afgan hükümetinin tanınması konusunda uluslararası toplumla birlikte hareket edeceklerini ifade etti. Doha üzerinden temas kurulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Taliban tarafının önceliğinin hükümet kurmak olduğunu dile getirdi. Diğer yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Afganistan'daki havaalanına ilişkin herhangi bir müdahale ve saldırının olmadığını ifade ederek, ‘TSK unsurlarının farklı devlet unsurlarıyla gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde; uçaklar havaalanına emniyetli bir biçimde inip kalkmaya başladı. Son iki günde 64 uçuş gerçekleştirildi’ açıklamasını yaptı.

GÜNDEM 19.08.2021, 13:42 20.08.2021, 14:13
Akar ve Çavuşoğlu'ndan Afganistan değerlendirmesi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Önceden karar vermek doğru olmaz”

Gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Kapsayıcı bir hükümet kurulacak mı, kurulmayacak mı? Önce bunları görmemiz gerekiyor. Görüşme gerçekleştirdiğimiz herkes bu konuda hemfikir. Bu anlamda uluslararası toplumla beraber hareket edeceğiz. Adımlar koordine edilecek. NATO Dışişleri Bakanları toplantısı cuma günü olabilir. Bu yüzden önceden herhangi bir karar vermek doğru olmaz." açıklamasını yaptı. 

Bakan Çavuşoğlu, "Havalimanı konusunda farklı fikirler vardı. Fakat bu gelişmeler yaşanı, o zaman televizyonda sayın Cumhurbaşkanımız söylemişti ancak değişik kanallardan iletişimimiz var. Doha üzerinden, Kabil’den temaslarımız bulunuyor, olması da gerekiyor. Şu an hükümet kurmak amacıyla kendi aralarında görüşme gerçekleştiriyorlar, esas öncelikleri bu” şeklinde konuştu.

“Afgan mülteciler için ABD ile anlaşma yapıldığı” iddiası

Söz konusu Afgan mülteciler ile ilgili ABD ile bir anlaşma yapıldığı iddialarının ortaya atılması üzerine Bakan Çavuşoğlu; "Böyle bir anlaşma hiç yapılmadı, bize böyle bir teklif de hiçbir zaman gelmedi. Afganları getirelim, sizde tutalım şeklinde bir teklif bize hiç gelmedi. Böyle bir teklif gelse de kabul etmeyiz” açıklamasını yaptı.

Afganistan’dan tahliye işlemleri

Bin 500 civarında Türk’ün, şu anda Afganistan’da bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu. bu vatandaşların bir bölümünün Türkiye’ye istemediğini kaydetti., Afganistan’da bulunan vatandaşlara teker teker ulaşıldığını aktaran Çavuşoğlu, dönmek isteyenlerin Türkiye’ye tahliyesini sağladıklarını bildirdi.

Afgan hükümeti tanınacak mı?

Taliban'ın kuracağı yeni hükümetin, Türkiye tarafından tanınıp tanınmayacağı sorusuna da yanıt veren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Diğer ülkelerle, ortak bir tutum konusunda görüşüyoruz, önceden bir karar vermek doğru olmaz." şeklinde konuştu.

Hulusi Akar’dan Afganistan değerlendirmesi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin Afganistan’da yaşanan gelişmeler ve Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda görevli olan Türk askerleri hakkındaki sorulara cevap verdi.

Son gelişmelerden sonra dün, 200’ü aşkın Türk vatandaşını Hava Kuvvetleri Komutanlığının uçağıyla Afganistan dışına çıkardıklarını açıklayan Akar, "Havaalanının emniyetli bir şekilde açık kalması ve bütün Afganistan’a hizmet vermesi için çaba harcıyoruz.” açıklamasını yaptı. Gerçekleştirilecek temaslarla bu konunun biraz daha netleşeceğini ve nihai kararın buna göre verileceğini dile getiren Hulusi Akar, "TSK’nın diğer ülke unsurlarıyla gerçekleştirdiği çalışmalar neticesinde uçaklar, havaalanına emniyetli bir şekilde inip kalkmaya başladı. Son 2 gün içinde 64 uçuş gerçekleştirildi. Bu süreçte farklı ülkeler de Afganistan’dan  kendi vatandaşlarının tahliyesine ilişkin çalışmalara devam ediyor" sözlerini kullandı.

“Mehmetçiğin güvenliği için tüm tedbirler alındı

Havaalanına yönelik şu ana kadar herhangi bir müdahale, taciz ve saldırının söz konusu olmadığını kaydeden Hulusi Akar, "Mehmetçiğin güvenliği için her çeşit tedbir alındı, alınmaya da devam edecek. Her an durum değişebilir düşüncesinden hareket ederek, yaşananları büyük bir dikkat, hassasiyet ve yakinen takip etmeyi sürdürüyoruz. Farklı gelişme olması ya da böyle bir durumu sezmemiz halinde ona göre de ek tedbirlerimiz, planlarımız var. Onları da gerekirse uygulamaya koyarız" şeklinde açıklama yaptı.

“Afgan kardeşlerimizle ortak değerlerimiz var”

Türkiye'nin Afganistan’a yardıma ilişkin duruşunun bütün dünya tarafından bilindiğini ve takdir edildiğini belirten Hulusi Akar, sözlerini şöyle tamamladı:

"2002'den beri biz, Afgan kardeşlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. O dönemde de NATO tartışıyor, 'Ne zaman çıkacaksınız' diyordu bize. Biz her defasında 'Afgan kardeşlerimiz istediği sürece burada kalmayı sürdüreceğiz' dedik. Biz hâlâ aynı noktadayız. Afgan kardeşlerimizle tarihi, ortak ve kültürel değerlerimiz var. Faaliyetlerimiz asil tarihimize ve milletimize yakışır biçimde sürüyor. Kontrollü bir biçimde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Yorumlar (0)