28 Şubat davasında cezalar kesinleşti: Askerlerin rütbeleri sökülecek

28 Şubat davası sanıklarından cezası kesinleşen 11 kişinin, infaz ertelemeye yönelik talepleri reddedilirken, şahıslara ilişkin yakalama kararı çıkarılması için işlem başlatıldı.Mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'na bir yazı göndererek generallerin rütbelerinin sökülmesi talebini iletti. Müebbet hapis cezası alan 14 kişiden Çetin Doğan, Hakkı Kılınç ve Çevik Bir tutuklandı.

GÜNDEM 19.08.2021, 17:28 20.08.2021, 14:13
28 Şubat davasında cezalar kesinleşti: Askerlerin rütbeleri sökülecek

28 Şubat davası sanıklarının cezalarının kesinleşmesinde artık son aşamaya gelindi.

14 sanık hakkında yakalama kararı

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezası verilen ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın aralarında bulunduğu 14 sanığa ilişkin tutuklama kararı verdi.

Müebbet hapis cezası alan 14 kişiden Çetin Doğan, Hakkı Kılınç ve Çevik Bir tutuklandı.

İnfaz savcılığı tarafından teslim olmaları için sanıklara süre tanınacağı belirtilirken, bu süre içerisinde teslim olmayan sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılacağı ifade edildi.

Öte yandan, sanık avukatlarının infaz erteleme talepleri savcılık tarafından reddedildi.

Yargılanan sanıklar

Dava kapsamında Yıldırım Türker, Vural Avar, Kenan Deniz, İlhan Kılıç, İdris Koralp, Hakkı Kılınç, Fevzi Türkeri, Erol Özkasnak, Çevik Bir, Çetin Saner, Çetin Doğan, Cevat Temel Özkaynak, Aydan Erol ve Ahmet Çörekçi olmak üzere 14 kişiye ilişkin tutuklama kararı verildi.

Müebbet cezaları onandı

Dairenin kararı kapsamında, suçun icra hareketleri üzerinde müşterek hakimiyet kurdukları belirlenen sanıklar Aydan Erol, Ahmet Çörekçi, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Erol Özkasnak, Hakkı Kılınç, İlhan Kılıç, İdris Koralp, Kenan Deniz, Yıldırım Türker ve Vural Avar, olay zamanında yürürlükte bulunan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 147. maddesindeki "Türkiye Cumhuriyeti icra heyeti vekilleri heyetini cebren ıskat ya da vazife görmekten cebren men etmek" suçu dolayısıyla "müşterek fail" şeklinde sorumlu tutuldu. Daire, bu 14 sanığa ilişkin müebbet hapis cezalarının onanmasına karar vermişti.

"Askerlerin rütbeleri sökülsün" talebi

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, cezaları kesinleşmiş olan hükümlüler Yıldırım Türker, Ahmet Çörekçi, Cevat Temel Özkaynak, Aydan Erol, Çetin Doğan, Çevik Bir, Çetin Saner, Erol Özkasnak, Hakkı Kılınç, Fevzi Türkeri, İdris Koralp, Kenan Deniz, İlhan Kılıç ve Vural Avar’a ait mahkemenin kesinleşme şerhlerini, Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığına gönderdi. Söz konusu yazıda mahkeme, kesinleşen karar kapsamında 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu'nun 30 ve 31. maddelerine göre gereğinin yapılmasını talep etti. Askeri Ceza Kanunu'nun 30. maddesi ise asker kişilerin hükümlülüğü durumunda, "Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası" verilmesini gerektiriyor.

Bu maddeler çerçevesinde hükümlülerin rütbelerinin alınarak, TSK ile bütün ilişiklerinin kesileceği ifade edildi.



Yorumlar (0)