TESK'ten Bağ-Kur emekli aylıkları için çağrı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı son açıklamada, Bağ-Kur emekli aylıklarında yeni bir iyileştirme yapılması gerektiğini ifade etti.

EMEK-SENDİKA 10.07.2022, 15:11 12.07.2022, 08:51
TESK'ten Bağ-Kur emekli aylıkları için çağrı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yazılı bir açıklama yaptı.

“Bağ-Kur’lunun aylıkları çok düşük” 

Bağ-Kur'lu esnafın en fazla prim gün sayısıyla birlikte en düşük emekli maaşını aldığını, Bağ-Kur emekli maaşlarında memurlara yönelik ek gösterge düzenlemesi gibi bir iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Mevcut şartlarda Bağ-Kur emekli aylıklarının çok düşük kaldığını söyleyen Palandöken, şunları söyledi:

"7200 prim gün sayısıyla SSK'lı çalışanlar emekli olurken Bağ-Kur'lu sanatkar ve esnafımız 9 bin prim gün sayısını tamamlamak durumunda. Hafta sonu demeden esnafımız, bayram demeden çalışmasına karşın en düşük emekli maaşını alıyor.

Son düzenlemeyle birlikte asgari ücret 5 bin 500 TL’ye çıkarılırken, memurlar için de 3600 ek gösterge düzenlemesi gerçekleştirildi. Fakat 3 bin 500 TL’den başlayan Bağ-Kur'lunun emekli aylıkları oldukça düşük.

“Eşitlik ilkesine aykırı”

Toplumda en fazla çalışan kesim olarak bilinen, geçimini, dükkanındaki ürünleri satarak karşılayan Bağ-Kur'lu esnafımız ile tarım ile uğraşan çiftçilerin emekli aylıkları asgari ücretin altında olmamalı. Sosyal güvenlikteki norma göre Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı birleştiriliyorsa emekli aylıkları da bu kapsamda eşitlenmeli. Bağ-Kur'luların, en uzun prim gün sayısını ödeyip bunun yanında düşük emekli aylığını almak zorunda kalması anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum"

Yorumlar (0)