Suikast gölgesinde seçim! Japonya sandık başında

Eski Başbakan Shinzo Abe’ye düzenlenen suikastın etkileri devam ederken Japonya’da, 248 mensubu bulunan Danışmanlar Meclisi'nin (Üst Meclis) 125 üyesini seçebilmek adına halk, olağan seçim kapsamında sandığa gitti.

DÜNYA 10.07.2022, 15:18 11.07.2022, 01:15
Suikast gölgesinde seçim! Japonya sandık başında

Geçtiğimiz günlerde Japonya’da eski Başbakan Abe Şinzo’nun suikasta kurban gitmesi bütün dünyada gündeme oturmuştu. Bugün ise Japonya halkı, Danışman Meclisi (Sangiin) üyelerinin seçimi için sandıklara gitti.

Kadın aday oranı yüzde 30’u geçti

Edinilen bilgilere göre, her 3 senede bir defa gerçekleştirilen seçim için sandıklara giden Japon halkı, "Üst Meclis" olarak isimlendirilen Sangiin'de yer alan 248 koltuğun yarısını belirleyecek.

6 sene kadar vazife yapacak olan milletvekili adaylarının yasal olarak kampanya süreçleri 9 Temmuz tarihinin gecesi bitmişti.

545 kişinin yarışma içerisine girdiği seçimlerde, adayların yüzde 30 kadarını kadınlar meydana getiriyor. Bu oran şu zamana kadar belirlenen en yüksek miktar olarak belirlendi.

LPD’nin 137 koltuğu, CDP’nin 95 koltuğu bulunuyor

Komeito ile ortağı Başbakan Kişida Fumio önderliğindeki Liberal Demokrat Parti (LDP)’nin, Sangiin’de mevcutta 137 koltuğu bulunuyor.

Meclis'te muhalefet kanadı olan Anayasal Demokrat Partinin (CDP) ise 95 koltuğu yer alıyor.

LDP yetkisini pekiştirmek istiyor

Gerçekleştirilen seçim yerel saat ile 20.00’de bitecek.

10 Temmuz tarihinde yapılan seçimler sonrasında 2025 yılına kadar ulusal bir seçim gerçekleştirilmeyecek. LDP bir sonraki seçimlerden galibiyet ile çıkarsa Başbakan Kişida'nın vazifeye geldiği 2021 senesi seçimlerinde oluşan yetkisini pekiştirmiş olacak.

Ne olmuştu?

8 Temmuz tarihinde Japonya eski Başbakanı Abe, Liberal Demokrat Parti adayının seçim kampanyasına yardımcı olabilmek için Nara şehrindeki Yamato-Saidaiji İstasyonu karşısında bulunan açık hava kutlamasında konuşma yaptığı sırada göğsünden vurularak hayatını kaybetmişti.

Yorumlar (0)