Yağ ürünlerinden alınan gümrük vergisi sıfırlanıyor!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle derinleşen gıda krizi, birçok ürün gibi ayçiçek yağı fiyatlarının da fırlamasına neden olmuştu. Son günlerde ayçiçek yağı ton fiyatında ciddi bir düşüş meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan bir kararla birlikte bazı yağ ürünlerinden alınan gümrük vergisi sıfırlandı. İşte detaylar...

EKONOMİ 29.06.2022, 11:58 29.06.2022, 17:57 Hakan Öksüz
Yağ ürünlerinden alınan gümrük vergisi sıfırlanıyor!

Ukrayna'daki savaş, küresel çapta tedarik zincirlerinin bozulmasına ve gıda krizinin derinleşmesine neden oldu. Stokçuluk yapan satıcıların da eklenmesiyle ayçiçek yağı fiyatları tavan yaptı. Ham ayçiçek yağ fiyatı, koronavirüs salgını döneminde 2 bin 150 dolara çıkmıştı. Nihayet güzel haberler gelmeye başladı, ham ayçiçek yağ fiyatında son haftada ciddi bir düşüş görüldü.

Ayçiçek yağının ton fiyatı, 1500 dolara indi!

Küresel piyasalarda ayçiçek yağının ton fiyatı, 1500 dolara kadar geriledi. Fiyatlarda yaşanan yüzde 30'luk düşüş, vatandaşların yüzünü güldürdü. Temel gıdalardaki fiyat dengesizliğin giderilmesi için önceki günlerde bir karar alınmıştı. Bazı yağların ithalatı konusunda yeni düzenlemeler yapılmıştı.

31 Aralık tarihine kadar gümrük vergisi sıfırlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayından geçen karara göre ayçiçeği, mısır ve soyada gümrük vergisi bu yılın son gününe kadar sıfırlandı. 2022'nin kalan bölümünde bu ürünlere uygulanan gümrük verilerinin sıfırlanması kararının alınması, iç piyasayı rahatlattı. Söz konusu kararın 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe konulacağı ifade edildi. 

Yorumlar (0)