Kremencuk’ta 3 günlük yas ilan edildi… Vurulan AVM’de ölü sayısı arttı

Krenencuk'taki AVM'ye Rus birlikleri tarafından düzenlenen hava saldırısı sonucunda 18 kişi öldü, 36 kişi ise kayboldu. Bölge valisi, 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.

DÜNYA 29.06.2022, 12:12 30.06.2022, 08:57
Kremencuk’ta 3 günlük yas ilan edildi… Vurulan AVM’de ölü sayısı arttı

Ukrayna-Rusya arasında 24 Şubat 2022 günü başlayan savaş, hayatları söndürmeye devam ediyor.

Ukrayna'nın Poltava Bölge Askeri Yönetimi Başkanı Dmitriy Lunin, Kremençuk bölgesinde yer alan AVM'nin Rus birlikleri tarafından vurulduğunu açıkladı.

Ölü sayısı 18 oldu

Şehirde yer alan Amstor Alışveriş Merkezi'ne gerçekleştirilen hava saldırısında hayatını kaybedenlerinin sayısının ise 18’e yükseldiğini, 36 kişinin ise kayıp olduğu aktarıldı.

3 günlük yas ilan edildi

Bölgede arama kurtarma çalışmaları sürdürülürken, Kremençuk Valisi Vitaliy Maleskiy de, şehirde 3 günlük yas ilan edildiğini açıkladı.

"Bu, kent tarihindeki en büyük trajedidir"

Maleskiy, “Bugün Ukrayna’da Anayasa Günü kutlamaları yapılıyor ancak Kremençuk’ta bayraklar yarıya çekildi. Bu yaşanan olay kent tarihindeki en büyük trajediyi içerisinde barındırıyor. Kremençuk halkı, sivillere saldıranlardan hesap sorulmasını istiyor” şeklinde ifade etti.

Rus pilotlar belirlendi

Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastırskiy tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında, Kremençuk şehrindeki alışveriş merkezine saldırı düzenleyen Rus pilotların isimlerinin belirlendiğini ifade ederek, “Ukrayna Güvenlik Servisi ve Ulusal Polis uzmanları, bu saldırıyı hangi Rus havacılık alayının gerçekleştirdiğini tespit etti. Tu-22 ile havalanan ve ölümcül atışlar düzenleyen pilotların isimleri belirlendi” dedi.

Neler yaşanmıştı?

Ukrayna Hava Kuvvetleri, dün Kremençuk şehrindeki Amstor Alışveriş Merkezi'nin, Rusya’nın Kursk alanından havalanan “Tu-22M3” tipi savaş uçaklarının fırlattığı “X-22” füzeleriyle vurulduğunu duyurmuştu.

Ukrayna’nın güneyinde bulunan Mıkolayiv Bölge Askeri Yönetim Başkanı Vitaliy Kim, gece Rus birliklerince Oçakov ve Mıkolayiv şehirlerine gerçekleştirilen hava saldırısında bir çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 4 kişinin yaralandığı bilgisini aktardı.

Saldırı Ukrayna güçlerince püskürtüldü

Kim, kente geçekleştirilen yaklaşık 11 roket saldırısının yarısının Ukrayna Hava Savunma Sistemlerince engellendiğini kaydetti. Rusya, Kremençuk'ta Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin yolladığı silah ile mühimmatların vurulduğunu duyurdu.

Bu sırada Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ülkesinin Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat tarihinde başlattığı savaştaki Rus ordusunun eylemleri hususunda başkent Moskova'da açıklamalar yaptı.

"Kritik kayıplar"

Ukrayna kuvvetlerinin "kritik" kayıplar yaşadığını öne süren Koneşankov, "Rusya Uzay ve Havacılık Savunma Kuvvetlerinin Harkiv'deki Azov taburu ile 92. Motorlu Piyade Tugayı'nın merkezine gerçekleştirdiği saldırı sonucu 100’den fazla yabancı paralı savaşçı ile Ukraynalı asker ve 15'e kadar zırhlı araç yok edildi" ifadesinde bulundu.

Mühimmat ve silah bulunan hangarlar, Rus güçleri tarafından vuruldu

Konaşenkov, Rus kuvvelerinin Ukrayna'daki askeri unsurlara saldırılarını sürdürdüğünü dile getirerek, "Poltava bölgesindeki Kremençuk şehrinde, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen mühimmat ve silahların bulunduğu hangarlar, dün Rusya Uzay ve Havacılık Savunma Kuvvetlerince havadan yüksek hassasiyetli silahlarla vuruldu. Saldırı sonrasında Donbas'ta bulunan Ukrayna kuvvetlerine gönderilmesi için depolanan Batı üretimli silah ve mühimmatlar yok edildi. Mühimmatların patlaması, yakınlarda yer alan ve çalışır vaziyette olmayan alışveriş merkezinde yangın çıkmasına neden oldu" dedi.

Ruslar, 24 yönetim merkezi, asker ve askeri teçhizatı yok etti

Son 24 saat içerisinde Donetsk bölgesinde Ukrayna kuvvetlerine ait 2 yönetim merkezi, Luhansk bölgesinde ise Ukraynalı teçhizatın ve askerin imha edildiğini dile getiren Konaşenkov, “Rus hava muharebe taktik kuvvetlerince 24 yönetim merkezi ile asker ve askeri mühimmat yok edildi” şeklinde ifade etti.

Ukrayna'ya ait "Mi-8" tipi helikopter, 3 "Su-25" tipi savaş uçağı ile 9 insansız hava aracının düşürüldüğünü aktaran Konaşenkov, 7 "Toçka-U" balistik füzenin ele geçirildiğini söyledi.

Konaşenkov, "Ukrayna'da bu zamana kadar 133 helikopter, 218 uçak, 350 hava savunma füze sistemi, 1382 insansız hava aracı, 690 çok namlulu roketatar, 3 bin 37 obüs, 3 bin 837 tank ve zırhlı araç, havan topu ve 3 bin 889 özel askeri araç imha edildi" dedi.

Yorumlar (0)