Uzmanından 'konut kredisi' uyarısı

Emlak uzmanı Hakan Özelmacıklı, "Devlet tarafından sunulan ev finansman paketlerinde kredi koşullarına çok dikkat edilmeli.'' dedi.

EKONOMİ 12.05.2022, 18:48
Uzmanından 'konut kredisi' uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ev finansman paketlerinin kredi koşullarını açıkladı. Hususa dair açıklamalarda bulunan Özelmacıklı, “Söz konusu paketlerde 2 milyon lira değerine kadar olan evler için finansman sağlanacak. Ev alacak olan kişiler, satın almak istedikleri evin ekspertiz değerinin 2 milyon lira sınırını geçmemesine dikkat etsinler. Bu meblağ kredi çekilebilecek meblağ olarak görülmemeli. Bu sebeple kullanılabilecek olan kredi, ekspertiz değeri üzerinden maksimum yüzde 80 kadar olabilir." diye konuştu. 

"İlk ev koşuluna dikkat"

İlk evini satın alacak olanlar için uygun maliyetli olarak duyurulan 'İlk Evim Konut Finansman Paketi'nin koşulları hakkında da bilgi aktaran Özelmacıklı “Evi olmayan yurttaşlar için yalnızca birinci el evlerde kullanılabilen bir paket. Evli ise eşi adına, hatta aynı evde yaşayanlar adına tapu olmaması lazım. Hisseli tapularda ise hisse toplamı göz önünde bulundurulacak. 'Birinci el' demek, yapının maksimum 5 senelik olması, boş olması, daha evvel hiç kullanılmamış olması, daha evvelki edinme sebebinin satış olmaması ve satıcı olarak geçen şahsın toprak sahibi veyahut ruhsatta adı yazan şirket ya da müteahhit olmaması anlamına geliyor. Bu şartlara da dikkat edilmeli." diye konuştu. 

“120 aya kadar vade, 2 milyon lira ekspertiz değeri..."

Gerek yurttaşların eve erişimlerini kolaylaştırmak gerekse de TL'ye destek kapsamında değerlendirilen paketler hususunda faiz oranlarına da değinen Özelmacıklı, “Paketlerde 120 aya kadar vade ve 2 milyon lira ekspertiz değeri koşulu mevcut. 'İlk Evim Konut Finansman Paketi'nde aylık faiz yüzde 0,99 iken, 'Genişletilmiş Ev Finansman Paketi'nde bu oran 0,89'a iniyor." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)