Konut destek paketlerinin detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nda duyurduğu konut sektörüne dair destek paketleriyle birlikte ilk kez ev alacak olan yurttaşların uygun maliyetli kredi olanaklarıyla eve erişimlerinin artırılması, 'Liralaşma Stratejisi'ne destek verilmesi, tamamlanmamış inşaatların tamamlanarak konut arzının artırılması ve destekte bulunulan şirketlerin konut fiyatlarını sabit tutması hedefleniyor.

EKONOMİ 10.05.2022, 01:15 10.05.2022, 01:21
Konut destek paketlerinin detayları belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile istişareler doğrultusunda 'İnşaat Sektörü İçin Özel Kredi Garanti Paketi', 'Genişletilmiş Ev Finansman Paketi' ve 'İlk Evim Konut Finansman Paketi' olmak üzere 3 ayrı çözüm paketi hazırlandı.

Hususa dair ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı.

'İlk Evim Konut Finansman Paketi'

Erdoğan'ın Kabine Toplantısı'nın ardından bildirdiği destekler çerçevesinde, 'İlk Evim Konut Finansman Paketi' kapsamında, kamu bankaları tarafından, tek ve ilk evini alacak olan yurttaşlara yönelik olarak, birinci el meskenlerde uygulanmak üzere, 2 milyon TL değerine kadar olan evler için 10 seneye kadar vadeli, ayda yüzde 0,99 oranında faizli ev kredisi sağlanacak.

Böylelikle ilk evini alacak olan vatandaşların uygun maliyetli kredi olanağıyla eve erişimleri artırılacak.

'Genişletilmiş Ev Finansman Paketi'

Bir diğer paket olan ve altın, döviz varlıklarının TL'ye dönüşümünü teşvik edecek olan 'Genişletilmiş Ev Finansman Paketi' ile de kamu bankaları tarafından, birinci veyahut ikinci el evleri de kapsayacak şekilde, konut değerinin minimum yüzde 50'lik kısmı 1 Nisan 2022'den evvel açılmış DTH'lerin (döviz tevdiat hesapları) veyahut hurda altının TCMB'ye (Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası) satımı ile karşılanması koşuluyla, 2 milyon TL değerine kadar evler için 10 seneye kadar vadeli, ayda yüzde 0,89 oranında faizli ev kredisi sağlanacak.

Böylelikle yurttaşların uygun maliyetli kredi olanaklarıyla eve erişimlerinin yanında halihazırda sürdürülen 'Liralaşma Stratejisi'ne de destek verilmiş olacak.

'İnşaat Sektörü İçin Özel Kredi Garanti Paketi'

KOBİ dışı ve KOBİ inşaat şirketlerinin faydalanabileceği 'İnşaat Sektörü İçin Özel Kredi Garanti Paketi' ile de 1 Mayıs 2022'den itibaren en az yüzde 40’ı tamamlanmış ve yarısı satılmamış olan inşaat projesi sahibi KOBİ dışı ve KOBİ inşaat firmalarının tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları amaçlanıyor. Bahse konu finansman paketi için 20 milyar TL'lik bir kaynak ayrıldı.

Kapsam dahilindeki firmalar bu destekten faydalanmak için bir sene boyunca ev satış fiyatlarını sabit tutma sözünde bulunacak, bu fiyatları internet adresinde kamuoyu ile paylaşacak ve kredi sağlayan kuruluşa da bildirecek.

Yorumlar (0)