Türkiye piyasalarında son durum: Dolar ve Euro güne kaçtan başladı?

8 Ağustos Salı günü piyasalarda son durum belli oldu. Gözler, ABD’nin enflasyon rakamları üzerinde. Dolar ise uzun zamandır geçemediği 27 TL'nin üstünde kalıcılık sağlama peşinde.

EKONOMİ 08.08.2023, 09:12 08.08.2023, 09:18
Türkiye piyasalarında son durum: Dolar ve Euro güne kaçtan başladı?

Dolar uzun zamandır geçemediği 27 TL'nin üstünde kalmaya devam ediyor. Dolar, yeni güne 27,02 liradan, Euro ise 29,7146 liradan başladı.

Gözler ABD enflasyonunda

Yurt içinde bu hafta perşembe günü sanayi üretimi, cuma günü ise cari açık rakamları kamuoyu ile paylaşılacak. Yut dışında ise doları dalgalandıran ABD enflasyonu açıklanacak. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre ABD enflasyonunun gerilemeye devam edeceği tahmin ediliyor.

Cari açık ile ilgisi bulunan dış ticaret açığı 7 ay içinde 73 milyar doları aştı. Temmuz ayında ise 12,4 milyar dolar olarak hesaplandı.

Haziran’da yüzde 38,2 olan yıllık enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi. Aylık ise yüzde 9,49 olarak hesaplandı. Rakamlar beklentilere paralel olsa da ÖTV zamları ile baz etkisinin sona ermesiyle beraber Kasım 2022'den itibaren yaşanan düşüş sona ererek yeniden yükseliş başladı.

Şimşek: Enflasyon beklentilere paralel

Açıklanan rakamlara ilişkin değerlendirme yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun beklentilere paralel olacağını söyledi. Şimşek, enflasyondaki yükselişte ücret artışları, mali tedbirler ile döviz kuru gelişmelerinin etken olduğunu ifade etti.

‘‘2024 yılında enflasyon rakamları düşecek!’’

Bakan Şimşek, para politikasının olumlu etkisiyle beraber 2024 yılının ortasından itibaren yıllık enflasyon rakamlarının düşmeye başlayacağını açıkladı.

"Enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz"

Dün toplanan kabinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “Enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz, bugün çok tartışılan enflasyon konusunda yine en büyük başarı bizim dönemimizde gerçekleşti. Son 21 yıl içinde enflasyon ortalaması yüzde 15'in altında olmuştur. Biz Türkiye'nin yalnızca güncel çok eskilerden gelen bir kronik sorunu ile mücadele ediyoruz. Enflasyonu yüzde 6'lara kadar düşüren de yine biz olduk. Yükselen enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşüren yine biz olacağız." ifadelerini kullandı.

Bugün yurt içinde önemli bir veri bulunmuyor.

Yorumlar (0)