Türkiye'nin risk primi yeniden 500 puanın altında!

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in olumlu açıklamaları piyasaya güven verdi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), bir ay sonra tekrar 500 baz puanın altına geriledi.

EKONOMİ 05.06.2023, 15:25 05.06.2023, 18:10 Hakan Öksüz
Türkiye'nin risk primi yeniden 500 puanın altında!

Seçim sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek'in getirilmesinin, uluslararası piyasalara güven aşılayacağı tahmin ediliyordu. Şimşek'in devir teslim töreninde yaptığı konuşma, piyasaya güven verdi. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), bir ay sonra tekrar 500 baz puanın altına indi.

Risk primindeki düşüş eğilimi hız kazandı

Yeni ekonomi politikasına dair konuşan Mehmet Şimşek'in, "Rasyonel zemine dönmekten başka bir seçeneğimiz kalmamıştır." şeklindeki açıklamasının ardından olumlu veriler gelmeye başladı. Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin düşüş eğilimi hız kazandı. Ülkenin 5 yıllık CDS'si, 15 Mayıs'tan beri ilk defa 500 seviyesinin altına geriledi. 

Yeni yönetimin ilk mesajlarını piyasa tarafından olumlu karşılandığına işaret eden analistler, "enflasyonla mücadele" vurgusunun önemine değindi. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından faiz artırımlarının sonlandırılacağına ilişkin işaretlerin verilmesi de küresel çapta risk algısını törpüledi. 

Borsa İstanbul, son 3 ayın zirvesinde

Olumlu haber akışı, Borsa İstanbul'da da pozitif havanın esmesini sağladı. BIST 100 endeksi, son 3 ayın en yüksek değerlerini gördü. BIST 100 endeksi, 14 Mart'tan beri gördüğü en yüksek seviye olan 5.323 puana yükseldi. BIST 100 endeksinin haziran ayındaki getirisi yaklaşık yüzde 9 oldu. 

Yorumlar (0)