Yeni ekonomi yönetiminin şifreleri, bu konuşmalarda gizli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın belirlediği yeni kabinede yer verilen bakanlar, ilk konuşmalarını yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın ilk konuşmaları, yeni dönemde uygulanacak ekonomik politikalara dair ipuçları verdi.

EKONOMİ 05.06.2023, 12:47 Hakan Öksüz
Yeni ekonomi yönetiminin şifreleri, bu konuşmalarda gizli!

Seçimlerin ardından yeni kabine, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından belirlendi. Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı görevini Nureddin Nebati'den devraldı. Mehmet Muş'un yerine Ticaret Bakanlığına ise Ömer Bolat getirildi. Yeni bakanlar, devir teslim törenlerinde ilk konuşmalarını yaptı. Görevleri teslim alan bakanların yaptığı konuşmalar, yeni ekonomi yönetimine ilişkin ipuçları verdi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: "Rasyonel zemine dönülecek"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in devir teslim töreninde, "Rasyonel zemine döneceğiz." şeklinde açıklama yapması, gündeme oturdu. Temel amaçlarının, toplumun refahını yükseltmek olduğuna işaret eden Şimşek, "Uluslararası normlara uygun politikaların yürütüldüğü, şeffaflık ve öngörülebilirliğin ön plana alındığı bir dönem olacak. Tek seçeneğimiz, rasyonel bir zemine dönmektir. Kurala dayalı bir ekonomi modeli benimseyeceğiz." dedi.

"Yapısal dönüşüme hız vereceğiz, enflasyon tek haneye inecek"

Vatandaşların özlediği refaha dönmeleri için politika üreteceklerini ve "makro-finansal istikrarı" önceleyeceklerini kaydeden Mehmet Şimşek, "Orta vadeli program çalışmalarına bir an önce başlayacağız. Sürdürülebilir yüksek büyüme hedefi doğrultusunda fiyat istikrarını tesis edeceğiz, mali disiplini sağlayacağız. Enflasyon, orta vadede tek haneye inecek. Cari açığı azaltmak için yapısal dönüşüme hız vereceğiz. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankasına destek olacağız." ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: "Aşırı fiyat artışlarını ortadan kaldıracağız"

Ticaret Bakanlığı görevini Mehmet Muş'tan devralan Ömer Bolat ise, "Üretimi ve ticareti artırmak, öncelikli hedefimiz. Refahın artması için öncelikli olarak ticaret artmalı. Döviz rezervimizi artırmaya ve ihracatımızı büyütmeye çalışacağız. Koronavirüs salgınının etkileri nedeniyle dünyada 2 yıl boyunca ticarette olumsuz durumlar yaşandı. Aşırı fiyat artışlarını ve ticaret piyasasındaki olumsuzlukları ortadan kaldırmayı önceleyeceğiz. Enflasyonda son 6-7 aydır düşüş var. Bunun devamını sağlayacağız." diye konuştu. 

Yorumlar (0)