Trump Çin'i uyarmıştı... Bugün başladı!

Çin’den ABD'ye limanlar yoluyla gelen binlerce ürün çeşidine uygulanacak olan yüzde 25’lik ithalat vergisi bugün itibariyle uygulanmaya başlandı.

EKONOMİ 01.06.2019, 21:18 01.06.2019, 22:08
Trump Çin'i uyarmıştı... Bugün başladı!

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticari savaşında yeni bir aşamaya gelindi. 

ABD bugünden itibaren, limanlar yoluyla ülkeye gelen Çin malları üzerinden yüzde 25'lik vergi almaya başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 10 Mayıs'ta Çin mallarındaki vergi artışını 200 milyar dolara çıkarttı. Trump, bu tarihten önce Çin'den yola çıkan gemiler için eski vergi tarifesi olan yüzde 10’un uygulanacağını belirtmişti.

HANGİ ÜRÜNLERİ KAPSIYOR?

ABD Ticaret Temsilciliği Ofisi, önceki vergi oranının kullanımı için son tarih olarak 1 Haziran’ı göstermişti. Gümrük vergisindeki artış; internet, mobilya, ev aletleri ve aydınlatma ürünleri ile birlikte Çin'den gelen çok sayıda ara ürünü etkiliyor.

13 Mayıs'ta ilan edilen Çin vergi tarifeleri kaydedilen 5 bin 140 ABD ürününün yarısından fazlasına yüzde 20 ila yüzde 25 oranında ek bir oran uygulanmasını kapsıyordu.

TRUMP, "ÇİN ÜZERİNDE YIKICI ETKİ OLUŞTURACAK" DEMİŞTİ

Çin, 60 milyar dolar değerinde ABD menşeili ürünlerin bir kısmına vergiyle müdahale önlemlerini uygulamaya geçirmişti.

Trump, Çin’i aylarca devam eden görüşmelerde varılan uzlaşmalara uymamakla suçlarken, Çin tarafı ithamları kabul etmiyor. Trump kısa bir süre önce, “Vergiler Çin üzerinde yıkıcı bir etki oluşturacak” ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar (0)