TESK: internetten alışverişte dikkatli olunmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşı gibi internet üzerinden alışveriş yapılmasının arttığı dönemlerle aynı orantıda siber saldırıların ve dolandırıcılıkların da arttığını ifade etti ve vatandaşları ikaz etti.

EKONOMİ 29.12.2019, 11:20
TESK: internetten alışverişte dikkatli olunmalı

TESK Başkanı Palandöken, yaptığı yazılı açıklamayla, özellikle internetten yapılan alışverişlerin arttığı dönemlerde siber saldırılara ve dolandırıcılığa karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Abartılı alışveriş kampanyalarına şüpheyle yaklaşılmalı!

Yeni yılın yaklaştığı Aralık aylarında; kozmetik, tekstil, ayakkabı, gıda ve hediyelik eşya gibi alışverişlerini yaparken vatandaşın yoğunlukla interneti tercih ettiğinin altını çizen Palandöken, tuzaklara dikkat edilmesi gerektiğini, abartılı kampanya ve tekliflerin iyi araştırılması ve şüpheli yaklaşılması gerektiğini şu sözleriyle kaydetti:

"Çevrimiçi alışverişlerin arttığı dönemlerde vatandaşların kimlik ve kredi kartı bilgilerini ele geçirmeyi amaçlayan siber dolandırıcılık vakaları da artıyor. İnternette alışveriş trafiğinin yoğunlaştığı zamanlar siber dolandırıcılar için adeta bir fırsat niteliğinde. Sahte mesajlar ve bağlantılı linklerle vatandaşlar siteye yönlendirilip çeşitli yollarla banka hesapları veya kredi kartı bilgileri ele geçiriliyor. Bu tür siber saldırılara karşı vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı."

“ ’3D Secure’ güvenli ödeme sistemi olan siteler tercih edilmeli”

İnternetten yapılan alışverişlerde öncelikli olarak adres çubuğuna dikkat edilmesini, “3D Secure” güvenli ödeme sisteminin olup olmadığının incelenmesi gerektiğini de şu sözleriyle aktardı:

"3D Secure" güvenli ödeme sistemi olan internet sitelerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Toplumda e-ticaret farkındalığını geliştirmek adına kamu spotları oluşturulmalı. Okul çağından başlayarak çocuklarımıza güvenli e-ticaretin nasıl yapılması gerektiği konusunda eğitimler verilmeli. İhtiyaç fazlası ürün satın almaya yönlendiren ve yanıltıcı alışveriş reklamları sunan internet siteleri mutlaka denetlenmeli. Öte yandan internet sitelerini bire bir kopyalayan dolandırıcılık yöntemlerine karşı kontrol mekanizması geliştirilmeli."

Yorumlar (0)