TCMB, TL vadeli mevduat hesapları için uygulama talimatını verdi 

TCMB, Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesapları hakkında uygulama talimatını verdi. Uygulama, “Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ismiyle yayınlandı.  

EKONOMİ 23.12.2021, 17:02 25.12.2021, 11:04
TCMB, TL vadeli mevduat hesapları için uygulama talimatını verdi 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” hesapları hakkında uygulama talimatını verdi. Talimatta, yurt içi yerleşik yaşam süren gerçek kişilerin döviz hesapları ve katılım fonlarının TL vadeli mevduat ve katılım hesaplarına dönüştürülmesi durumunda katılım fonu ve mevduat sahiplerine sağlanacak destek hakkındaki usul ve esaslar bildirildi.  

20 Aralık 2021 tarihinde mevcut döviz hesapları ve döviz cinsinden katılım fonlu hesaplardaki dövizler, yurt içindeki yerleşik kişilerin talebi halinde Türk Lirasına çevrilecek. Sisteme katılmak isteyen bankalar TCMB adına İngiliz Sterlini, Euro ya da Dolar hesapları açacak. Bankaların topladığı talepler ve sattığı dövizler 17.00’a kadar TCMB’ye bildirilecek ve toplu şekilde hesaplara aktarılacak. TCMB hesabına aktarılan dövizler, dekont bilgileri ve bildirim formları TCMB’ye aynı gün içinde e-mail olarak bildirilecek. Merkez Bankası’na aktarılan dövizler, dönüşüm kuru üzerinden satın alınacak. İşlemlerin karşılığı TL tutarları TCMB tarafından bankanın EFT merkezine masrafsız olarak sevk edilecek. 17.00’a kadar sonuçlandırılmayan işlemler için TL’nin Merkez Bankası bünyesindeki zorunlu karşılık hesabına aktarımı yapılacak.  

Vade sonu farkı ödemesi 

“Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Tebliği’ne” göre vade sonunda hesap sahibi, döviz bazında anaparasını her şekilde korumuş olacak. Vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan düşük olması durumunda banka, hesap sahibine “anapara + faiz / kâr payı” tutarında ödeme yapacak. 



Vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan yüksek olması durumunda ise faiz / kâr payı tutarı kur farkından büyük olursa banka, hesap sahibine, “anapara + faiz / kâr payı” ödemesi yapacak. Fakat faiz / kâr payı tutarının kur farkından küçük olması durumunda banka, hesap sahibine hem “anapara + faiz / kâr payı” hem de “kur farkı - faiz / kâr payı” tutarınca ödeme yapacak. Söz konusu tutar, Merkez Bankası tarafından bankalara verilecek; bankalar da hesap sahiplerine aktaracak. 

Hesap sahipleri, toplamda, kur farkı kadar getiri kazanmış olacak. Bankalar da vade sonunda hesap sahibine tahakkuk eden kâr payını veya faizi Merkez Bankası bildirim formuna uygun şekilde bildirecek. Banka kayıtları ve Merkez Bankası kayıtlarının mutabakatının ardından vade sonu kurunun, dönüşüm kurundan yüksek olması ya da kur farkı üzerinden hesaplanan tutarın faiz / kâr payı tutarından yüksek olması halinde Merkez Bankası, kur farkı üzerinden hesaplanan tutardan faiz / kâr payı tutarını düşerek ilgili bankanın hesabına aktaracak. 

Kurun düşmesi halinde fark, Merkez Bankası’na gidecek 

Vade zamanından önce çekim yapılması halinde çekim gününde saat 11.00’da Merkez Bankası tarafından ilan edilen kurun, dönüşüm kurundan yüksek olması halinde Merkez Bankası tarafından herhangi bir ödeme yapılmayacak. Fakat çekim yapılan gün 11.00’da ilan edilen kur, dönüşüm kurundan düşük olursa vadeden önce kapatılan hesabın bakiyesi güncellenecek ve aradaki fark, Merkez Bankası’na ödenecek. Bu ödeme banka tarafından ve TL cinsinden yapılacak. Bu talimatlar ise 22 Aralık Çarşamba gününden itibaren geçerli olacak. 

Yorumlar (0)