Piyasalar tetikte!

Piyasalar, jeopolitik gelişmelere odaklandı.

EKONOMİ 08.10.2019, 09:42
Piyasalar tetikte!

Suriye'nin kuzeyine ilişkin gelişmeler, jeopolitik risk algısını piyasalarda artırmasına sebep oluyor. Öte yandan, yatırımcılar, bugünden itibaren hareketlenecek makroekonomik veri takvimi ile yetkililerden gelen açıklamalara gözünü dikti.

Güvenli bölge

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, dün kişisel Twitter hesabından, ABD askerinin Suriye'den çekilme zamanının geldiğini açıkladı. Bunun sonrasında, Millî Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Türkiye sınırlarında terör koridoru oluşturulmasına asla müsamaha göstermeyeceği ve harekat için tüm hazırlıkların tamamlanıldığı belirtildi.

Uzmanlar, Suriye'nin kuzeyinde olması planlanan güvenli bölge için yapılacak harekata ilişkin haber akışının takip edileceğini söyledi. Buna ek olarak, ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları dışında ABD tarafından gelecek söylemlerin de izlenmesi gerektiği uzmanlar tarafından belirtildi. Piyasalarda artan dalgalanmanın kısa süreli olacağını düşünen uzmanlar, ABD'de iç siyasi çekişmeler nedeniyle Trump'tan gelecek açıklamaların çelişkili olacağını düşünüyor.

Gelişmeler nedeniyle dün dolar/TL 5,84 seviyesine yükselirken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün gün içinde gördüğü 105.000 seviyesinden sert bir şekilde düşüşe geçti ve günü yüzde 0,45 azalışla 102.993 puandan tamamladı.

Uzmanlar, dolar/TL'de 5,84 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını düşünürken, bu seviyenin üzerinde 5,92'nin takip edileceğini ifade etti. Ayrıca, olası düşüşlerde 5,75 ve 5,65 seviyelerinin destek konumuna gelebileceğini de belirtti.

Dünya piyasaları

Dün New York borsasında, Nasdaq endeksi yüzde 0,33, S&P 500 endeksi yüzde 0,45 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.

Avrupa pay piyasalarında ise yükseliş eğilimi dikkati çekti. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,59, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,70 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,61 değer kazandı.

Resmi tatil nedeniyle bir haftadır kapalı olan Çin piyasaları bugün işleme açıldı. 10 Ekim'de ABD-Çin ticaret müzakerelerine ilişkin iyimserlikle kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1 değer kazandı.

Bugün piyasalar, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasını takip edecek.

Yorumlar (0)