Petrol ekonomisi alarmda! Suudlar KDV'yi 3 kat artırdı

Suudi Arabistan'da 2020 yılının Temmuz ayından itibaren katma değer vergisi oranı yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılacak.

EKONOMİ 11.05.2020, 13:35 11.05.2020, 13:39
Petrol ekonomisi alarmda! Suudlar KDV'yi 3 kat artırdı

Suudi Arabistan, ekonomik kriz ile mücadele edebilmek için kemer sıkma tedbirlerini artırdı. 

Suudlar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) sonuçları ve petrol gelirinin düşmesi ile mücadeleye ilişkin hayata geçirmeye başladığı kamu harcamalarının rasyonelleştirilmesi kapsamında, Haziran ayından itibaren yüksek standartlı yaşam maliyeti ödeneğini durdurmaya yönelik karar verdi. 

Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, aldıkları tedbirler arasında 2020 yılının Temmuz itibaren katma değer vergisi (KDV) oranının yüzde 5'ten yüzde 15'e yükseltilmesinin de yer aldığını ifade etti. 

Maliye Bakanı Cedan, söz konusu tedbirlerin, ülke ekonomisini korumak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile ekonomik sonuçlarını en az hasarla atlatmak için önemli olduğuna dikkat çekti.

Cedan, bu tedbirlerin, ekonomik krizin sosyal hayata, sağlık sektörüne ve ekonomiye olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla bazı faaliyetlerin askıya alınmasına yönelik kararların tamamlayıcısı niteliğinde olduğunu söyledi. 

Suudi bakan, ayrıca devlet kurumlarında bazı harcama kalemlerinin iptal edilmesini ya da ertelenmesini, mali yıl için planlanan büyük projelerin uygulama programlarına ilişkin kredilerinin azaltılmasını içeren kemer sıkma tedbirlerinin, 100 milyar riyal (26.66 milyar dolar) değerinde olduğunu kaydetti. 

Suudi Arabistan'ın bütçesinin yüzde 70'i petrole dayanıyor.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan, üretimde üçüncü sırada bulunuyor. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle ham petrol ihtiyacında meydana gelen gerileme sonucu sene başından bu yana fiyatlarda yüzde 60 düşüş gerçekleşti. 

Suudi Arabistan'ın "A1" düzeyindeki kredi notu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından korundu ancak görünümü "durağan"dan "negatif"e çevrildi. 

Ülkenin bütçesi, 2020'nün ilk çeyreğinde (9,1 milyar dolar) açık verdi.

Yorumlar (0)