Otomobil fiyatlarında ibre terse döndü: 3 yıl sonra ilk indirim geldi

Otomobil fiyatlarında özellikle son 3 yıldır yaşanan ciddi artışların ardından ibre tersine dönmeye başladı. İkinci el otomobil fiyatlarında yaşanan düşüşle sıfır araçlara da yansıdı.

EKONOMİ 13.08.2023, 11:20 Şeyda Gül
Otomobil fiyatlarında ibre terse döndü: 3 yıl sonra ilk indirim geldi

Otomobil piyasasını bir süredir etkisi altına alan fırsatçılara karşı başlatılan mücadele sonunda sonuç vermeye başladı. İkinci el piyasasında düşmeye başlayan fiyatlar sıfır araçları da etkisi altına aldı. Bayiler, 3 yıl sonra ilk kez sıfır otomobillerde indirim uygulamaya başladı. İlk kez sıfır otomobilde iskonto döneminin başlamasıyla vatandaşlar, indirimli sıfır otomobillerle karşılaşıyor.

Sıfır araçlar gün yüzüne çıktı

2 ay öncesine kadar bulunamayan sıfır araçlar ise artık gün yüzüne çıkmaya başladı. Şu sıralarda bazı bayilerde araç bulması kolay hale gelirken yüzde 3 ile 5 oranında iskonto uygulanmaya başlaması da büyük kolaylık sağlamaya başladı.

Yılsonunu işaret etti

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel, konuya ilişkin yaptığı açıklamada bazı araçlarda yüzde 3 ile 5'e kadar indirimler yapıldığını gördüklerini söyledi. Ertemel, “Bu rahatlamayı yılsonuna doğru daha fazla hissedeceğiz” dedi.

Denenen yöntemler etkisini yitirecek

Ticaret Bakanlığı tarafından ortaya konan uygulamaların etkilerini olumlu bir şekilde göstermeye başladığını belirten Ertemel, uygulama sonrası spekülatif fiyatların önüne geçilmiş durumda olduğunu vurguladı. Şu an birkaç sebep neticesinde talepte de azalma olduğunu belirten Ertemel, ikinci elde fiyat artışlarının durduğunu söyleyebileceklerini kaydetti. Ertemel, “Denetimlerin sıkı tutulması, vatandaşlarımızın fazla fiyat taleplerine karşılık vermemesi ve sıfır araçta yaşanan tedarik sorunlarının oldukça azalması neticesinde, bu tür araçlar eskisi gibi satılamamakta veya alıcı bulmamaktadır. Dolayısıyla bir süre sonra denenen bu yöntemler de etkisini yitirecektir” ifadelerini kullandı.

Siparişleri iptal ettiler

Sıfır araçta talep Temmuz ayında yüksek olsa da ikinci el piyasasında azalmış durumda olduğuna dikkat çeken Ertemel, krediye erişimde yaşanan zorlukların talepteki azalmanın önemli sebeplerinden bir tanesi olduğunu ifade etti. Yönetmelik etkisiyle ticari maksatlı araç alan bireysel kullanıcıların yani kayıt dışı ticaret yapan kişilerin yüzde 40'a yakınının siparişlerini iptal ettiğini vurgulayan Ertemel, “Bu sayede ihtiyaç maksatlı otomobil almak isteyen vatandaşlarımızın talebi öne çekilmiş oldu” dedi.

Yorumlar (0)