Merkez Bankası'ndan yeni karar: Kredi almak zorlaşacak

Merkez Bankası, para politikasında sıkılaştırma yolunda atılan adımlar kapsamında kredi büyüme sınırlarını azalttı. Uzmanlara göre, bu kararla birlikte bankalar, ihtiyaç ve ticari kredi kullanımında daha seçici bir yaklaşım benimseyecek.

EKONOMİ 06.03.2024, 12:31 Buse Önder
Merkez Bankası'ndan yeni karar: Kredi almak zorlaşacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında politika faizi dışındaki araçları devreye alarak sıkı para politikası uygulamaya başladı. Merkez Bankası, kredi büyümesine yönelik alınan tedbirleri hayata geçirerek, TL ticari krediler, ihtiyaç kredileri ve taşıt kredileri için aylık büyüme sınırlarını düşürdü.

Alınan kararla, TL ticari kredilerde yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2'ye indirilirken, ihtiyaç kredilerindeki yüzde 3'lük sınır da yüzde 2'ye çekildi. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildi. Bu kararla birlikte, bankalardan belirlenen kredi sınırlarının üzerinde büyümesi durumunda ek zorunlu karşılık talep edilecek.

Kredi büyümesi kontrol altına alınacak

Uzmanlar, alınan bu kararın kredi büyümesini kontrol altına alma amacını taşıdığını belirtiyor. Bankaların maliyetlerinde artışa neden olabilecek bu tedbir, kredi sınırlarının aşağıya çekilmesiyle birlikte ilave zorunlu karşılıkların devreye girmesini içeriyor.

Kredi büyümesini sınırlama hedefi doğrultusunda alınan bu tedbirlerin, bankaların iç talep odaklı kredilendirme konusunda daha seçici davranmasına neden olabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, uzmanlar, bu durumun kredi faizlerinde artışa yol açabileceğini ve enflasyon üzerindeki kredi büyümesi etkisinin kırılmasını amaçladığını vurguluyor.

İlave sıkılaştırma sinyali

TCMB'den yapılan açıklamada, "Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışılmaktadır" ifadesi kullanıldı.

Şubat ayında enflasyonun beklentileri aşması ve yıllık enflasyonun yükselmesi üzerine Merkez Bankası, para politikası duruşunu sıkılaştırma sinyali vermişti.

Yorumlar (0)