Merakla bekleniyordu: Haziran ayı kira artış oranı belli oldu

2022 Haziran ayı kira artış oranı ne kadar oldu? Kiralara ne kadar zam yapılacak? TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı TÜFE oranları çerçevesinde kira zam oranı belli oldu. Kira artış oranı Haziran 2022’de yüzde 39.33 oldu. 

EKONOMİ 03.06.2022, 10:44 05.06.2022, 10:34
Merakla bekleniyordu: Haziran ayı kira artış oranı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 mayıs ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranlarını açıkladı.

Kira zam oranı yüzde 39,33 oldu

Tüketici fiyatlarında, Türkiye İstatistik Kurumu’nun mayıs ayı verileri ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 39.33 artış gerçekleşti. 

Bu veriler, haziran kira artış oranını da ayrıca belirledi. Ev sahipleri 2022'nin Haziran ayında kiralara en fazla yüzde 39.33 seviyesinde zam yapabilecek. 

2022 Mayıs ayı enflasyonu ise aylık 2,98 artış gösterirken, yıllık yüzde 73.50 oldu.

Kira artış oranının hesaplanması

Yasal kira artış miktarı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi izleyen ayın, 12 aylık TÜFE ortalamasıyla hesaplanıyor. Ev sahipleri, bu miktarın üstünde artış yapamıyor.

Kira artışlarına yeni düzenleme

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, konuyla ilgili harekete geçti. Kira artışlarına yönelik düzenlemenin, 1 hafta içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor.

Geçici olması beklenen düzenlemede, enflasyonda biraz daha yükselişin yaşanabileceği ve bunun kanuni artış miktarlarını dahi yüksek tutacağı düşüncesiyle bir sınır getirilmesi hedefleniyor.

TÜFE'den ayrıştırılmış ya da TÜFE'ye bağlı olsa dahi sınırlandırılmış bir artış geçerli olacak. "TÜFE 12 aylık ortalamasının yarısı düzeyinde kira artışı yapılır" gibi bir hüküm getirilebileceği kaydedildi. Bu oran için çalışmalar sürüyor.

Yorumlar (0)