Meclis'ten geçti: Borçlar silinecek

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Gerçekleştirilmesine İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Genel Kurulunda kabul görerek yasalaştı. Buna göre, TEDAŞ'a olan ve 2 bin TL'yi aşmayan elektrik borçları silinecek.

EKONOMİ 22.12.2022, 21:35
Meclis'ten geçti: Borçlar silinecek

Kanunla birlikte, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesine İlişkin Kanun'a geçici madde ilave edildi.

Bu doğrultuda, Hazine ve Maliye Bakanlığının borçlanma yetkisine 200 milyar TL edilecek. Böylelikle 293 milyar TL olan borçlanma yetkisi 493 milyar TL'ye yükseliyor.



BOTAŞ'ın borçları silinecek

Kanunla, TCDD (Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü) ve Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi'ne ait olan bazı limanların işletme hakkı verilmesi veyahut devri yöntemiyle özelleştirilmeleri sonucunda imzalanan 49 seneden az süreli mukavele süreleri, 49 seneye değin uzatılacak.

BOTAŞ'ın ödenmemiş olan her türlü pay, fon ve vergiler ile idari para cezaları, bunlarla ilişkili gecikme faizi ve gecikme zamlarından oluşan borçları, Hazineden görevlendirme tutarı alacaklarına karşılık olarak mahsup edilmek suretiyle silinecek.



Geçmiş döneme ait TEDAŞ borçları yapılandırılacak

TEDAŞ'ın (Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ) elektrik tüketimlerinden kaynaklanan ve özelleştirme devir işlemleri sırasında şirkete devredilmiş olan alacaklarından, bahse konu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren asıl alacak tutarı 2 bin TL'yi aşmayan alacaklar ile vergi kimlik numarası, TC kimlik numarası tespit edilememesi sebebiyle ulaşılamayan, iptal edilmiş, ticaret sicilinden tasfiye edilmiş ve terkin edilmiş aboneliklere dair alacaklardan vazgeçilecek.

Bu kapsamın dışında kalan abonelerin firmaya olan geçmiş dönem elektrik tüketimlerinden kaynaklanan borçlarına dair yapılandırma olanağı getiriliyor.

Bu alacaklara dair taksitlendirme olanağı ile senelere sari olmak kaydıyla ödenmeyen elektrik tüketimlerinden kaynaklanan alacakların tahsil edilmesinin sağlanması hedefleniyor. 

1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla vadesi gelmesine rağmen, söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yapılandırılmamış ve ödenmemiş borçları olan ve yapılandırma müracaatında bulunamayan aboneler düzenleme kapsamına giriyor. 

Yorumlar (0)