Kuzey Akım 2, AB' yi ikiye böldü!

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Akım 2 katılımcılarına karşı yaptırım olasılığını değerlendirdiklerini ifade etti. En başından itibaren AB ülkeleri arasında ayrışmaya neden olan proje tekrar gündeme geldi.

EKONOMİ 13.06.2019, 16:16 13.06.2019, 16:28
Kuzey Akım 2, AB' yi ikiye böldü!

Kuzey Akım 2 projesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın projeye yönelik yaptırım olasılığını dile getirmesiyle tekrar gündeme geldi.  Proje ile Rusya’dan Almanya’ya Baltık Denizi altından toplam 55 milyar metreküp kapasiteli iki ayrı deniz boru hattı yapılacak.

"Daha iyi bir seçenek olarak LNG var"

Trump, Beyaz Saray'da dün Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ile görüştü. Washington’un Kuzey Akım 2 projesine dahil olan ülkelere karşı yaptırım olasılığını değerlendirdiğini söyleyen Trump, ABD'de AB'nin doğal gaz ihtiyacını karşılayacak daha iyi bir seçenek olarak büyük LNG rezervleri bulunduğunu belirtti. 

Rusya, Almanya'ya 55 milyar metreküp doğal gaz gönderiyor ve bu kapasiteyi bin 230 kilometre uzunluğundaki Kuzey Akım-2 ile iki katına çıkarmayı planlıyor. Yıl sonunda operasyonel hale gelmesi öngörülen projede inşaatın yüzde 50'den fazlası tamamlandı.

AB ülkeleri arasında ayrışmaya neden oldu 

ABD ve bazı Avrupa ülkeleri, doğal gaz konusunda Rusya'ya bağımlılığın artacağı düşüncesiyle Kuzey Akım 2 projesine karşı çıkıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, projeyi gündeme geldiği andan itibaren sadece ticari amaçlı olarak tanımladı. En başından itibaren AB ülkeleri arasında ayrışmaya neden olan projenin inşası, özellikle Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri tarafından yapılan itirazlara rağmen devam etti.

Ukrayna 'siyasi bir proje' olarak tanımlıyor 

Ukrayna, Kuzey Akım-2'nin duyurulduğu ilk günden bu yana net bir tavırla projeye karşı çıkıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda, ilerleyen dönemde Ukrayna'nın transit gelirlerinin tamamından mahrum kalabileceği ifade ediliyor.

Ukrayna'nın, Rus gazının transferinden yaklaşık 3 milyar dolarlık transit geçiş kazancı mevcut.

Rusya ve Ukrayna arasındaki transit kontrat Aralık 2019'da bitecek ve bu tarihin TürkAkım ve Kuzey Akım 2'nin operasyonel hale geleceği tarih olması dikkat çekiyor.

Kuzey Akım 2, Ukrayna tarafından AB'nin beraberliğini bozmayı amaçlayan "siyasi bir proje" olarak değerlendiriliyor. Polonya da projeyi Avrupa güvenliğine yöneltilmiş "hibrit bir silah" olarak tanımlıyor.

Beş ülkenin kara suları ve ekonomik bölgesinden geçecek proje için Rusya, Almanya, İsveç ve Finlandiya'dan onay alındı. Danimarka'dan ise son onay bekleniyor.

 

Yorumlar (0)