Karadeniz’deki doğalgazların ekonomiye etkisi 

Karadeniz’de keşfedilen yüzlerce metreküp doğalgazı ekonomiye etkisi, uzmanlar tarafından araştırılmaya devam ediliyor. Son eklenen keşifle birlikte doğalgaz ithalat faturası tahmini olarak yıllık 6 milyar dolar azalacak. 

EKONOMİ 05.06.2021, 09:47 06.06.2021, 10:23
Karadeniz’deki doğalgazların ekonomiye etkisi 

2020 sonbaharında Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri, doğalgaz ve petrol arama çalışmaları için Karadeniz’e doğru yol almıştı. İlk olarak Sakarya Gaz Sahası’nda Tuna-1 isimli kuyu açılmış ve ardından da Amasra-1 isimli kuyu açılmıştı. İlk açılan kuyuda 405 milyar metreküp doğalgaz bulunmuş ve böylelikle tarihi bir rekor kırılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Zonguldak’ta verdiği müjde ile Amasra-1 kuyusunda da doğalgaz bulunduğunu ve bu sayede toplam doğalgaz rezervinin 500 milyar metreküpü aştığını ifade etmişti. 

2023’te üretim başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesinin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Türkali, Tuna ve Amasra kuyularında bulunan doğalgaz çalışmalarının sürdüğünü ve daha fazla gaz bulunacağı konusunda umutlu olduklarını belirterek üretimlerin 2023 senesinde başlayacağını duyurdu.

İthalat faturası düşecek 

Şimdiye kadar yapılan keşiflerle birlikte 540 milyar metreküpü geçen doğalgaz miktarı, uzmanları, “ekonomik fayda araştırmaları” yapmaya yönlendirdi. Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Başkanı Yaşar Arslan ve heyetinin hesaplamalarına göre bulunan gazları kullanmaya başlamamız durumunda Türkiye’nin ithalat faturasında yıllık ortalama 5-6 milyar dolar değerinde düşüş yaşanacak.



8 yıllık gider karşılanacak

Arslan: “Türkiye’nin Tuna-1 ve Amasra-1 kuyularındaki doğalgazı işleyip kullanmaya başlaması durumunda konutların ortalama 8 senelik gaz ihtiyacı karşılanmış olacak. Yalnızca Amasra-1 kuyusundaki rezervler, Türkiye’nin 3 senelik gaz ihtiyacını karşılar durumda. Diğer kuyuların da işleve sokulmasıyla birlikte ülkemizin gaz ihtiyacının ortalama 25 sene boyunca karşılanacağı öngörülüyor. Ülkemizde geçen sene 48,2 milyar metreküplük gaz tüketildi. Keşfedilen gaz sahalarını artırmamız durumunda üretim alanında dünyada üst sıralarda bulunmamız kaçınılmaz.”

Zonguldak ekonomisi hareketlenecek

Arslan: “Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın Filyos Limanı’nda yapılan doğalgaz terminali sayesinde çıkartılıp işlenmesi sayesinde bölgeye 780 milyar liralık yatırım yapılacak. Bu da Zonguldak ve çevresi için önemli ekonomik yatırımların olması anlamına geliyor. 

Rusya ve BAE de 2020’de doğalgazı buldu

2020 senesinde başlattıkları çalışma ile doğalgazı bulan tek ülke Türkiye değildi. BAE, 2,3 trilyon metreküplük gaz bulurken Rusya ise 220 milyar metreküplük gaz buldu. 2020 senesinde dünyada bulunan en büyük 10 keşfin ise toplamda 3,2 trilyon metreküp doğalgaz olduğu biliniyor. 

Yorumlar (0)