Ticaretin yeni üssü: Filyos Limanı 

Türkiye’deki üçüncü büyük liman olan Filyos Limanı’nın inşaatında sona gelindi. İnşaat tamamlandıktan sonra bu liman, ticaret ve doğalgazın yeni üssü olacak. 

EKONOMİ 02.06.2021, 10:54 03.06.2021, 08:59
Ticaretin yeni üssü: Filyos Limanı 

Sultan 2. Abdülhamid Han dönemine dayanan Filyos Limanı projesi, 150 sene sonra gerçeğe dönüşüyor. Gemilerin yükleme ve boşaltma yapacağı, sanayi ve ticaret alanı için farklı bir dönemi başlatacak olan limanın yatırım programı, 2014 senesinde başladı. 2016 senesinde ise fiziksel olarak başlayan çalışmalar, yaklaşık 5 senenin ardından final yapmak için gün sayıyor.

Yalnız gemi yükleme/boşaltma ve ticaret çerçevesinde değil aynı zamanda istihdamı sağlama çerçevesinde de yapılan yeni limanda sanayicilerin fabrikalar kurması ve en az 10 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Proje tahminine göre liman tamamlandıktan sonra yılda 750 milyon dolarlık ihracat gerçekleşecek.

Tosyalı Holding’in sorumlu olarak atandığı üst ve altyapı ve bölge idaresinin yeni ismi ise “Filyos Endüstri Bölgesi” olarak belirlendi.

Erdoğan, 4 Haziran’da Zonguldak’ta 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Haziran 2021 tarihinde Zonguldak’a gidecek ve bir buçuk senede yapılan Uzunmehmet Camii’nin açılışına katılacak. Ardından Filyos Limanı’ndan demir alan ve Karadeniz’deki sondaj faaliyetlerini sürdüren Kanuni Sondaj Gemisi ile irtibata geçecek. Erdoğan’ın bu sırada Zonguldak’taki petrol ve doğalgaz faaliyetleri hakkında bir müjde vermesi de bekleniyor. 



3 bin metre rıhtım boylu Filyos Limanı 

Kanuni ve Fatih Sondaj Gemilerine lojistik üs olan Filyos Limanı’nın açılışı için geri sayım yapılmaya başlandı. 3 bin metre rıhtım boyu, 25 milyon ton kapasitesi ve 2 bin 450 metre mendirek mesafesi ile ülkenin büyük limanları arasında bulunan Filyos, Karadeniz’deki doğalgazın karaya çıkartılması açısından büyük önem taşıyor. 

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) şirketinin bölgedeki rafineri inşaatı da son hızla devam ediyor. Karadeniz’deki doğalgazın karaya çıkartılması konusunda öncü olacak TPAO, çalışma alanını genişletecek. Doğalgaz, bu rafineri üzerinden dağıtılacak. 

Yüzde 99,5’i tamamlandı 

Şubat 2021’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Filyos Limanı’nın yüzde 99,5’inin tamamlandığını açıklamıştı. Karaismailoğlu’nun açıklamaları şu şekildeydi: “Limanımızın altyapı tamamlanma oranı yüzde 99,5’e ulaştı. Limaımızda 14 metre derinliğinde rıhtım ve 70 bin detveyt ton değerinde kargo gemileri hizmet verebilecek kapasitede. Aynı anda farklı boyutlarda 13 gemi, limana yanaşabilecek.” 

Fatih, Amasra’da; Kanuni, Türkali’de 

Kasım 2020’de Filyos Limanı’na gelen ve 4 Mayıs 2021 günü de Sakarya Gaz Sahası’na doğru hareket eden Fatih ve Kanuni Sondaj Gemileri, Karadeniz’deki hidrokarbon rezervlerini sondaj yardımı ile çıkarmak için çalışıyor. Şimdiye kadar Karadeniz’de tespit edilen 405 milyar metreküp değerindeki doğalgaz rezervinin karaya çıkarılabilmesi için ilk etapta 10 kuyunun sondaj çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. 

Yorumlar (0)