İndirim ayı geldi: Bakanlık’tan “efsane” ve “şahane” cuma uyarısı!

Birçok kişi tarafından yakından takip edilen ve kamuoyunda “Şahane-Efsane Cuma indirimleri” olarak tanıtılan yüzlerce ürüne çeşitli miktarlarda indirim geleceğini ilan eden siteler için Ticaret Bakanlığı’nda uyarı geldi. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu indirimler kasım ayında yapılıyor.

EKONOMİ 31.10.2022, 14:09
İndirim ayı geldi: Bakanlık’tan “efsane” ve “şahane” cuma uyarısı!

Kasım ayının gelmesi ile beraber birçok firma ürünlerinde indirim yaptığını “Şahane Cuma indirimleri” şeklinde duyuruyor. Ancak bu durum özellikle ayıplı mal gönderimi, lojistik süreçlerinin uzaması, yanıltıcı indirimler, ürün bedelinin tahsil edilmesine rağmen mal yollamama ve cayma hakkının kullanılmaması gibi birden fazla dezavantajı da beraberinde getiriyor.

Ticaret Bakanlığı hem tüketiciler hem de satıcılar için uyarılar yayınladı

Bu noktada, tüketicilerin kasım ayında yoğun bir şekilde mobil uygulama ve internet siteleri üzerinden yapacakları indirim kampanyalarında mağduriyete uğramaması, sağlayıcı veya satıcıların da idari yaptırımlar ile karşı karşıya kalmaması adına taraf olacakları mesafeli sözleşmeleri özenli ve dikkatli şekilde oluşturması büyük bir önem taşıyor. Ticaret Bakanlığı, kişilerin dikkatli olması gereken hususları şu şekilde sıraladı:

Araştırma yapmadan alışveriş yapılmamalı

Gerçekten ihtiyaç olarak görülen hizmeti ve malın tespit edilmeli, yalnızca bu ihtiyaçları kapatmak üzere alışveriş yapılmalı.

Alışveriş yapılmadan önce arama motorları üzerinde satıcı hakkında bir ön inceleme sağlanmalı, satıcı/sağlayıcının detaylı bilgilerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Gerekli görülürse satıcı/sağlayıcı adına şikayetler ve bu şikayetlere dair satıcıların müşteri yardım aşamalarının incelenmesi muhtemel mağduriyetlere “dur” diyebilir.

Çevrim içi alışveriş sırasında hizmetin veya malın özellikleri, fiyatı gibi özelliklerin ücretsiz, hızlı ve kolay karşılaştırma fırsatı olduğu da dikkate alınarak, farklı mecralardan ürünün ortalama fiyatının incelenmesi fiyat hususunda aldatılmanın önüne geçebilir.

Yüksek indirimlere dikkat edilmeli

İndirim kampanyaları çerçevesinde birden fazla alışveriş sitesi ve farklı satıcılar, yüksek miktarlarda indirim sağlıyor ya da sağladığını öne sürüyor. Satıcıların, ilk olarak ürünlerin fiyatlarını yükseltmesi, sonrasında ise bu fiyat üstünden indirim getirmesine çoğunlukla rastlanıyor. Kişilerin bu gibi uygulamalara yönelik son derece özen göstermesi büyük bir önem barındırıyor. Bu tarz yanıltıcı eylemlere maruz olmamak ve gerçekte ne kadar miktarda indirim getirildiğini anlamak adına ürünlerin geçmiş satış fiyatlarını incelemek ve gerçekçi durmayan veya yüksek oranlı indirimlere özen göstermek gerekiyor.

İnternet sitesinin ismi, adres çubuğu üzerinde her zamanki gibi görüntü sağlamıyorsa taklit veya sahte bir site olabilme durumuna karşın site ismi kontrol edilmeli.

Sosyal medya üzerinde dolaşırken görülen ilanlara ve tanıtımlara karşı, bu sitelerin taklit edilme olasılığı göz önüne alınarak satıcı ve sağlayıcının kendi sitesi üzerinden ürünü ve fiyatına bakmak gerekiyor.

İnternetten alışverişin gerçekleştirileceği sitenin sanal kartla ödeme, 3 D security ve SSL sertifikası ayrıntılara sahip olup olmadığının kontrol edilmesi büyük önem taşıyor.

Ödeme sağlanmadan öncesinde tüketiciye sunulan yasal metinler mutlaka okunmalı ve sağlanan bilgilerin netliği incelenmeli. Cayma hakkı, ödenecek tutar ve satıcı bilgilerine dair detaylar mutlaka öğrenilmeli.

Stok artık bir gerekçe olarak gösterilemeyecek

Kasım ayında yapılan indirim kampanyaları zamanında sağlayıcı ve satıcıların da dikkat etmesi gerekli olan hususlar ise şu şekilde:

Yasal şekilde tüketiciye sağlanması gerekli olan bütün bilgiler, yasal süreler içerisinde, anlaşılır ve açık bir şekilde ifade edilmedi.

Cayma hakkının kullanılması, hizmetin ifası ve malın teslimi halinde bedel iadesi gibi hususlarda mevzuat içerisinde belirlenen bütün sürelere eksiksiz şekilde uyulmalı.

Bedel iadeleri hem satın alırken hem de yasal süresinde kullanılmış olan ödeme şeklinde uygun olmalı ve tüketiciye hiçbir bir yükümlülük veya masraf getirmeden tek kalemde yapılmalı.

Tüketiciler, tedarik edememe, stokta bulunmama gibi nedenlerle mağduriyete maruz kalmamalı. Bu kapsamda, ürün tedariki, ürün ve mesafeli satış işlemlerinde her zamankinden daha profesyonel ve hassas davranılmalı.

“İndirim yapılıyormuş gibi yapılmamalı”

İndirimli satışların yapılacağı gün ve bitiş tarihleri ile indirimli şekilde satışa çıkarılan hizmet veya malın indirim öncesindeki fiyatı, satışa çıkarılan miktar ile sınırlı ise bu oran anlaşılır ve açık bir şekilde ifade edilmeli.

İndirimli satışlar için yapılan reklamlarda, hangi hizmetin veya malın indirimli satışa alınacağı veya ne kadar bir indirim getirileceği konularında anlam karışıklığına neden olacak tüketicilerin yanılmasına yol açacak veya gerçekte yapıldığından daha yüksek indirim getiriliyormuş izlenimi verecek ifade veya görüntüler paylaşılmamalı.

Bir hizmet veya malın indirim yapılmadan önceki satış fiyatının belirlenmesinde, indirimin getirildiği tarihten 30 gün içerisinde yapılmış en düşük fiyat göz önüne alınmalı.

Uyarılara uymayanlara inceleme başlatılacak

Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen bu uyarılara dair aykırılıkların tespiti durumunda gereken idari müeyyideler sisteme alınacak. Özel indirim günlerine yönelik Bakanlık çatısı altında faaliyet sağlayan Reklam Kurulunca resen incelemeler gerçekleştirilecek.

Mesafeli sözleşmelere dair hak kaybı yaşayan tüketicilerin uyuşmazlıklarının çözüme ulaştırılması adına parasal sınırları da göz önüne alınarak tüketici mahkemelerine ya da tüketici hakem heyetlerine başvurması gerekiyor.

Yorumlar (0)