IMF: Dünya küçülüyor, Türkiye büyüyor

IMF, küresel durgunluğa rağmen Türkiye'de büyüme bekliyor.

EKONOMİ 15.10.2019, 17:04 15.10.2019, 17:26
IMF: Dünya küçülüyor, Türkiye büyüyor

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bugün yaptığı açıklamaya göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında süregelen ticaret savaşları sebebiyle 2019 küresel büyüme oranının 2008-2009 finansal krizinden bu yana gerçekleşen en düşük seviyesinde olacağını belirtti. IMF, ticaret gerginliklerinin devam etmesi durumunda bu durumun daha da kötüleşeceğini de ekledi.

IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, ticaret anlaşmazlıkları sebebiyle küresel gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) büyüme oranının yüzde 3,2'den yüzde 3'e düşeceği belirtiliyor.

"Belirsiz ticaret politikaları yatırıma zarar veriyor"

Raporda, yaşanan büyüme düşüşünün yalnızca maliyetler, piyasalarda hakim olan telaş, düşen yatırımlar ve düşük verimilikten kaynaklanmadığı, aynı zamanda siyasi belirsizliğin hakimiyetinin sürmesinin de bu durumun ortaya çıkmasında etkili olduğu vurgulanıyor.

IMF Baş Ekonomisti Gita Gopinath'ın açıklamasına göre büyüme oranlarındaki düşüşün asıl sebebinin imalat sanayindeki ve ticari dengelerdeki sert bozulmalar kaynaklı olduğunu belirtiyor.

Gopinath, "Yüksek gümrük vergileri ve uzun süredir belirsiz olan ticaret politikaları, sermaye mallarına olan yatırıma ve talebe zarar veriyor." diyerek durumun önemli olduğuna vurgu yaptı.

Tahminlerde revizyon

IMF 2020 için yaptığı küresel ve ülke bazlı büyüme tahminlerini, gelişmelerden ötürü revize etti. 

Brezilya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye için büyüme oranları tahminini, ekonomilerin iyi performanslar sergileyeceği yönündeki beklentilerle paralel olarak, yüzde 3,4 olarak belirlemişti. Fakat, bu tahminler Haziran'da açıkladığı tahminlere göre 0,10 puan altında kalıyor.

IMF'nin bu revizyonu yapmasının sebebi ise yükselen riskler, kötüleşen ticaret gerginlikleri, Brexit kaynaklı bozulmalar ve finansal piyasalardaki ani risk isteksizliği olarak sıralanabilir.

Türkiye'de iyimser tablo

Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2,5'ten yüzde 3'e yükselten IMF, enflasyon tahminini 2019 için 15,7'ye, 2020 içinse yüzde 12,6'ya düşürdü.

İşsizlik oranı beklentisi ise 2019 için yüzde 13,8'e düşürürken, 2020 için yüzde 13,7'ye yükseltildi.

Yorumlar (0)